Σχετίζεται η COVID-19 με εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά; Υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες

Δεν βρέθηκε αύξηση στο ποσοστό νέων περιστατικών με σακχαρώδη διαβήτη μετά από COVID-19 σε παιδιά και νέους στο Οντάριο του Καναδά συγκριτικά με το ποσοστό πριν από την πανδημία σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Netw Open.

Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Κανακά-Gantenbein (Kαθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Κυριακή Καραβανάκη (Kαθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Αυξήθηκε η επίπτωση του διαβήτη στα παιδιά λόγω COVID-19;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από ηλεκτρονικές βάσεις στον Καναδά από τον Ιανουάριο 2017 ως τον Σεπτέμβριο 2021. Εντόπισαν περίπου 2.700.000 παιδιά και νέους στο Οντάριο που ήταν κάτω των 18 ετών το 2021, με μέση ηλικία τα 9 έτη. Περίπου τα μισά παιδιά ήταν κορίτσια. Μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, εκτιμάται ότι 3,3% των παιδιών στο Οντάριο είχαν λοίμωξη από SARS-COV-2. Οι νέες διαγνώσεις διαβήτη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κυρίως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.

Το ποσοστό νεοεμφανιζόμενου σακχαρώδη διαβήτη ήταν κατά 15%-32% χαμηλότερο κατά τους 3 πρώτους μήνες της πανδημίας, δηλαδή Μάρτιο ως Μάιο 2020 (1,67-2,34 περιπτώσεις ανά 100.000), συγκριτικά με το μηνιαίο ποσοστό προ πανδημίας το 2017, το 2018 και το 2019 ( 2,54-2,59 περιπτώσεις ανά 100.000). Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 33% ως 50% υψηλότερο από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο του 2021 (3,48-4,18 περιπτώσεις ανά 100.000) συγκριτικά με το ποσοστό πριν από την πανδημία. Τα μηνιαία ποσοστά πριν από την πανδημία και κατά την πανδημία ήταν παρόμοια για τους άλλους μήνες.

Συνολικά, ο σχετικός κίνδυνος ήταν ίδιος κατά τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας COVID-19 σε σύγκριση με τα 3 προηγούμενα έτη.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι αισιόδοξα, αλλά έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, μιας αμερικανικής και μιας γερμανικής, που κατέδειξαν σημαντική αύξηση στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά και νέους μετά από COVID-19.

Επισημαίνεται ότι η διεθνής καταγραφή περιστατικών νεοεμφανιζόμενου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους στα πλαίσια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιστατικών από ελληνικά παιδιατρικά νοσοκομεία, βρίσκεται σε εξέλιξη. Στόχος είναι να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά ποσοστά νέων περιστατικών που θα αποδοθούν είτε στην ίδια τη λοίμωξη COVID-19 είτε στο στρες και άλλα προβλήματα που προέκυψαν κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας παγκοσμίως στις νεαρές αυτές ηλικίες.

Διαβάστε επίσης

Το παιδί “ανακατεύεται” στο αυτοκίνητο – 5 συμβουλές για τη ναυτία

Ο Ντουέιν Τζόνσον αποκαλύπτει τις λέξεις που χρησιμοποιεί όταν βαριέται να γυμναστεί

Fast food: Πως θα γλυτώσετε θερμίδες, χωρίς να θυσιάσετε την ευχαρίστηση

Νέες οδηγίες CDC: Ούτε καραντίνα, ούτε τεστ στα σχολεία – Ίδιες συστάσεις στις ΗΠΑ για εμβολιασμένους και μη

Αποκεφαλίζουν διοικητές Πλεύρης και Γκάγκα, ο Μάριος αμφιβάλει για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ η Γκογκοζώτου δεν γκρινιάζει πια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.