Πληγή η κρυφή διασπορά, αναμένεται αύξηση των θανάτων – Και τρίτος χειμώνας πανδημίας

Η χώρα μας περνάει το μεγαλύτερο κύμα της επιδημίας COVID-19 ως τώρα, καθώς τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται στις 500.000. Η κρυφή διασπορά αποδεικνύεται μεγάλη πληγή και οι σκληροί δείκτες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το προσεχές διάστημα. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες, αλλά και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Πιο συγκεκριμένα στα επίπεδα των 40 φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων λόγω επιπλοκών της COVID-19 και οι διασωληνώσεις παραμένουν στις 140, λόγω και της διατήρησης των εισαγωγών σε πάνω από 300 την ημέρα. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 10%.

Κρυφή διασπορά: Η μεγάλη πληγή

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ανακοινώνεται, καθώς τα τεστ, που γίνονται, είναι σχετικά λίγα. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από αυτόν που καταγράφεται και εκτίμησε ότι τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 400.000 με 500.000.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι υπάρχει μια τεράστια, κρυφή διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα, η οποία δεν αποτυπώνεται στα τεστ. Πρόσθεσε, δε, ότι ίσως είναι το μεγαλύτερο κύμα επιδημίας που έχουμε περάσει.

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει διαφοροποίηση όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων, όμως σχετικά με τους σκληρούς δείκτες, αυτοί δεν θα είναι βελτιωμένοι, το αντίθετο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί 132 διασωληνωμένοι και 38 θάνατοι ημερησίως.

Αυτό, που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, είναι τι θα γίνει αυτόν τον μήνα, που η τουριστική κίνηση θα είναι στο peak και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα γίνεται και ένα πανηγύρι…

Αύξηση στις απλές νοσηλείες

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται και ότι είμαστε περίπου στις 140 διασωληνώσεις.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι για δεύτερη εβδομάδα παρατηρείται κάποια μείωση στα κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο, αλλά είναι πολλές οι απλές νοσηλείες. Όσο για τους θανάτους, αυτοί είναι αυξημένοι και δεν συνδέονται πλέον με πνευμονίες, αλλά αφορούν σε πολλά άλλα περιστατικά. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ κάνει την ανάλυση και αναμένεται να βγάλει τα στοιχεία, τα οποία θα προσδιορίζουν ποια είναι τα περιστατικά θανάτων με COVID-19.

«Κάποιος προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός. Το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι, άπαξ και βγεις θετικός, μπαίνεις σε μονάδα COVID και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις, θα χαρακτηριστεί ο θάνατος, θάνατος από COVID-19. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι COVID-19», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιστήμονες έχουν υπογραμμίσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, ότι πολλοί θάνατοι συνδέονται κυρίως με ασθενείς πολύ προχωρημένης ηλικίας ή με πολίτες, που έχουν παράλληλα και COVID-19, πέρα από τα άλλα τους προβλήματα υγείας.

Έρχεται τρίτος χειμώνας πανδημίας;

Όλα αυτά ενώ ο ιός – χαμαιλέων αποδεικνύει ότι αλλάζει διαρκώς και επιβιώνει ενάντια σε όλες τις προβλέψεις, τα μέτρα πρόληψης και τις θεραπείες.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το φθινόπωρο αναμένεται ότι θα υπάρχει μία αύξηση, «γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα, που είναι κινητικότητα σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες. Όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες, θα έχουμε μια αύξηση.

Βέβαια έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε αντιικά φάρμακα – περίπου 500 αιτήσεις εξυπηρετούνται την ημέρα – που απευθύνονται σε πληθυσμό, που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη, πια, του πληθυσμού».

Την ίδια ώρα στο βόρειο ημισφαίριο οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμάζονται για περισσότερα κύματα κορωνοϊού.

«Μόνο στις ΗΠΑ πιθανόν να καταγραφούν έως και ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα αυτόν τον χειμώνα, κάτι που ισοδυναμεί με τον διπλάσιο σημερινό ημερήσιο απολογισμό», είπε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας, Chris Murray.

Στην Ευρώπη οι επιστήμονες προβλέπουν μια σειρά από νέα κύματα της πανδημίας, καθώς οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο μέσα σε εσωτερικούς χώρους κατά τους ψυχρότερους μήνες – αυτή τη φορά, μάλιστα, σχεδόν παντού χωρίς μάσκα και χωρίς να ισχύουν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ωστόσο, παρότι τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν κατά τους επόμενους μήνες, οι θάνατοι και οι νοσηλείες θα καταγράψουν, μεν, άνοδο, αλλά όχι με την ίδια ένταση, εκτιμούν οι ξένοι επιστήμονες. Και το αποδίδουν στους εμβολιασμούς, στις προηγούμενες μολύνσεις, στις ηπιότερες παραλλαγές και στη διαθεσιμότητα πολύ αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο.

«Εκείνοι, που κινδυνεύουν περισσότερο, είναι όσοι δεν έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά δεν έχει μείνει σχεδόν κανένας, που να μην έχει κολλήσει», λέει ο καθηγητής Murray.

Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι κάθε χώρα εξακολουθεί να έχει ανάγκη να προσεγγίζει τα νέα κύματα με όλα τα εργαλεία, που υπάρχουν στην εργαλειοθήκη της πανδημίας – από τους εμβολιασμούς μέχρι τις παρεμβάσεις, όπως η διενέργεια τεστ, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας.

Διαβάστε επίσης

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό

Τα επώδυνα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων στους άνδρες – οι φουσκάλες ίσως να είναι το μικρότερο κακό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.