Η Astrazeneca μειώνει κατά 25% τις ποσότητες εμβολίων προς την Ευρώπη

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca μειώνει κατά 25% τις προβλεπόμενες παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρώπη, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το Reuters.

Όπως μεταδίδει το διεθνές δίκτυο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραλάβει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα αλλάξει τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό ανοσοποίησης του πληθυσμού της ποσότητας.

Τι αναφέρει το έγγραφο

Το έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου, αναφέρει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρώπη περί τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Πασκάλ Σοριό, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δεσμευόταν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η δέσμευση αυτή δεν είχε αντίκρισμα, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά για 34 εκατομμύρια δόσεις στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Το έγγραφο της βιομηχανίας αποκαλύπτει δεν περιέχει καμία πρόβλεψη παραδόσεων για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Reuters.

Προβλήματα στην παραγωγή και διανομή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται διεθνώς, η AstraZeneca δεν κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων λόγω διαφόρων τεχνικών δυσκολιών που σχετίζονται κυρίως με την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Η AstraZeneca σκόπευε να καλύψει την Ευρώπη μέσω της αμερικανικής αγοράς, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν ότι η Ευρώπη δεν θα παραλάβει σύντομα εμβόλια  παρασκευασμένα στην αμερικανική επικράτει.

«Βλέπω προσπάθειες, αλλά όχι ‘τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες’. Δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», έγραψε στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας πως είναι «ώρα» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να «εκπληρωθούν» οι υποχρεώσεις αυτές.

Αναταράξεις για τις ενδεχόμενες παρενέργειες 

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη, μετά από κάποια περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με αυτό.

Αρκετές χώρες έχουν διακόψει τη χορήγηση του εμβολίου, αν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις συσχέτισης του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Διαβάστε επίσης

Το εμβόλιο της AstraZeneca διχάζει την Ευρώπη – πόσοι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με αυτό

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Δεν υπάρχει ένδειξη σύνδεσης τους εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.