Σύγχυση με την 4η δόση του εμβολίου – Βολές κατά της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για ατεκμηρίωτη εισήγηση

Ναι, μεν, αλλά. Αυτή η φράση συνοψίζει τη σύγχυση, που επικρατεί από χθες το απόγευμα, οπότε το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «ξεκλειδώνει» η 4η δόση του εμβολίου ενάντια στην COVID-19, για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε σε αυτή τη σύσταση, αλλά δέχεται βολές για την ατεκμηρίωτη εισήγησή της.

- Advertisement -

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, την 4η δόση θα μπορούν να κάνουν πλέον και πολίτες ηλικίας από 30 έως 59 χρόνων, εφόσον το επιθυμούν, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τους προσφέρει προστασία, αλλά θα δρα κάπως σαν… «placebo».

Κι αυτό διότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε, μεν, την προαιρετική χορήγηση της 4ης δόσης (2ης αναμνηστικής) του εμβολίου σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά αυτή η εισήγηση δεν βασίζεται κατά γενική ομολογία στην απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.

Σύγχυση για την ατεκμηρίωτη εισήγηση

Η αλήθεια είναι ότι η νέα έξαρση της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι έχει κάνει πολλούς να αγωνιούν. Αισθάνονται ευάλωτοι και αθωράκιστοι απέναντι στον ιό «χαμαιλέοντα» και παράλληλα δεν θέλουν να τους βγουν ξινές οι πολυαναμενόμενες θερινές διακοπές. Πολύ, δε, περισσότερο που ακούνε ότι κάποιοι – έστω και λίγοι – περνάνε τη νόσο βαριά.

- Advertisement -

Επιπλέον, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, επίκειται κορύφωση του επιδημικού κύματος το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα οι μήνες, οι οποίοι έχουν παρέλθει από την τρίτη δόση του εμβολίου, είναι, πλέον, αρκετοί και εύλογα πολύς κόσμος αναρωτιέται αν εξακολουθεί να είναι προστατευμένος.

Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν και για όλους, όσοι έχουν νοσήσει.

Πολλοί από αυτούς τους πολίτες, λοιπόν, πιθανόν να μην πουν όχι στην 4η δόση, ακόμη κι αν δεν ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και δεν πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ίσως την κάνουν μόνο και μόνο για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Βέβαια δεν έχουμε δει να συμβαίνει ως τώρα κάτι ανάλογο στους άνω των 60 ετών, η προσέλευση των οποίων κρίνεται ελάχιστη.

Μέσα σε όλα αυτά, πάντως, η παραδοχή των ειδικών ότι είναι ανεπαρκής η επιστημονική τεκμηρίωση είναι, τουλάχιστον, αφοπλιστική.

Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν τις υποπαραλλαγές της Όμικρον

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμαναν στη συνεδρίασή τους αυτό που, ήδη, είναι γνωστό και αποδεδειγμένο. Ότι, δηλαδή, τα υπάρχοντα εμβόλια δεν καλύπτουν επαρκώς τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Και ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αναφορές για πρόσθετο όφελος στην προστασία από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο κύμα κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, οφείλεται εν πολλοίς στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, που είναι πολύ μεταδοτικές και παίζουν… κρυφτό με την ανοσία.

Σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τα στελέχη της Όμικρον ανέρχονται σε 157, έναντι 135 την προηγούμενη εβδομάδα (αύξηση της τάξης του 16,3%).

Παρόλα αυτά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δίνει τη δυνατότητα σε όσους είναι άνω των 30 ετών και επιθυμούν να εμβολιαστούν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους (είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί θέλουν να ταξιδέψουν κτλ) να κάνουν την 4η δόση.

Βολές κατά της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Την περιρρέουσα σύγχυση ενέτειναν και οι δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα. Σε τηλεοπτικό διάλογο στο Mega, οι δηλώσεις της όχι μόνο δεν έπεισαν, αλλά προκάλεσαν νέα ερωτήματα.

«Η Επιτροπή λέει ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60, που υπάρχουν δεδομένα. Δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν» σημείωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι η ίδια, ως γιατρός, δεν θα σύστηνε τον εμβολιασμό σε κάποιον που η ηλικία του δεν το απαιτεί, εκτός εάν ένιωθε φοβισμένος.

Θέση στο ζήτημα πήρε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στα social media, ότι η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση.

Όπως υπογράμμισε: «Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο».

Διαβάστε επίσης

Έρευνα ΣΦΕΕ-ΙΟΒΕ για τη φαρμακευτική αγορά στη μετά COVID εποχή

ΕΟΔΥ: Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων – Αναμένεται επιβεβαίωση και για 4ο περιστατικό

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.