Επιπλέον εμβόλια στην Ευρώπη πριν το τέλος Μαρτίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε με τις εταιρείες BioNTech – Pfizer για την παραλαβή  τεσσάρων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων εμβολίων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με σκοπό την αντιμετώπιση σημείων με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού και τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας στα σύνορα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές παραλλαγές του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στα σημεία με ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Χάρη στη νέα συμφωνία, θα διατεθούν στα κράτη – μέλη συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πριν από το τέλος του Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των δόσεων που έχουν προγραμματιστεί για παράδοση. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση νέων παραλλαγών. Μέσω της στοχευμένης χρήσης τους εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές, οι δόσεις αυτές θα συμβάλουν επίσης στη διασφάλιση ή την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και προσώπων, κάτι που είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και της ενιαίας αγοράς».

Ανησυχία για τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού

Παρά το γεγονός ότι θάνατοι απο κορονοϊό εμφανίζουν τάση μείωσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν εκφράζει ανησυχίες για τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, για τα σημεία δηλαδή όπου παρατηρείται πολύ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Αυτές οι εστίες δημιουργούνται κυρίως λόγω των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές.

Περιφέρειες όπως το Τιρόλο στην Αυστρία, η Νίκαια κα η Moselle στη Γαλλία, το Bolzano στην Ιταλία και ορισμένα τμήματα της Βαυαρίας και της Σαξονίας στη Γερμανία, έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων και των νοσηλειών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να λάβουν αυστηρά μέτρα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβάλουν νέους συνοριακούς ελέγχους.

Το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer θεωρείται πολύ αποτελεσματικό έναντι όλων των μέχρι σήμερα γνωστών παραλλαγών του ιού.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.