Σεξ μετά τον καρκίνο του προστάτη

Το σεξ μετά τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να είναι διαφορετικό από πριν. Η σεξουαλική ανάρρωση θέλει χρόνο, υπομονή κι επιμονή και παρόλο που, εύλογα, η κατάσταση προκαλεί σύγχυση, απογοήτευση και θυμό, σε πολλές περιπτώσεις είναι απολύτως διαχειρίσιμη, τουλάχιστον μετά από κάποιο διάστημα.

Οκτώ στους δέκα άνδρες θα έχουν πρόβλημα στύσης μετά από θεραπείες για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσιευμένες μελέτες.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών: «Στη χώρα μας, ενώ γνωρίζουμε πόσοι περίπου πάσχουν από καρκίνο του προστάτη (10.000 ανά έτος ή ένας στους εφτά άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο και αυτό χάρη στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των ουρολόγων τα τελευταία χρόνια), δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανδρών, οι οποίοι θα υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία μετεγχειρητικά».

Χωρίς να μπορεί να γίνει αναγωγή στον υγιή πληθυσμό, οι ειδικοί υποθέτουν – με βάση και μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες – πως 7 έως 9 στους 10 άνδρες μετεγχειρητικά μάλλον υποφέρουν σοβαρά από την ογκολογική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Σε πρόσφατη σκανδιναβική μελέτη σε χίλια περιστατικά, το ποσοστό σεξουαλικής δυσκολίας μετεγχειρητικά ήταν περίπου 90%! Σύμφωνα με υποκειμενικές παρατηρήσεις Ελλήνω γιατρών, που ασχολούνται με την ογκολογία του προστάτη, η συχνότητα των δυσκολιών στην ερωτική ζωή μετά την χειρουργική αφαίρεση του προστάτη προσεγγίζει τα διεθνή δεδομένα. Δηλαδή 8 με 9 άνδρες στους 10 θα υποφέρουν από σεξουαλικά προβλήματα μετά το χειρουργείο.

Ο χειρουργός ουρολόγος- ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, που συμμετείχε σε πρόσφατη  μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, επισημαίνει σχετικά: «Σήμερα οι ουρολόγοι, κυρίως με την πρώιμη διάγνωση (εξέταση αίματος, δακτυλική εξέταση, μαγνητική τομογραφία, βιοψία), ανιχνεύουν έγκαιρα και πρώιμα τον καρκίνο και προχωρούν σε ολική κυρίως προστατεκτομή, που είναι η θεραπεία επιλογής, αλλά και σε εναλλακτικές αγωγές, όπως ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπείες και χημειοθεραπείες.

Όλες αυτές οι εναλλακτικές θεραπείες, σε συνδυασμό με τη μαζική εμπειρία στις νέες τεχνικές προστατεκτομής, με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους, έχουν σαν αποτέλεσμα η απειλή για τη ζωή του άνδρα να έχει σχεδόν εξαφανιστεί, παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής για τριάντα χρόνια τουλάχιστον».

Πρακτικά, δηλαδή, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν θα πεθάνουν από τη νόσο τους, αλλά από άλλες αιτίες, όπως γηρατειά, καρδιά, ατυχήματα και αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόοδο συγκριτικά με το παρελθόν.

Παρά το αισιόδοξο αυτό μήνυμα της αντικαρκινικής αγωγής, που σώζει ζωές, δυστυχώς οι επιπλοκές από την θεραπεία, κυρίως στην σεξουαλική ζωή, παραμένουν ένα ισχυρό μειονέκτημα.

Πολλοί άνδρες στην πολύ ενεργή ερωτικά ηλικία των 50 και 60 χρόνων, θέτουν ως πρώτο ζήτημα στον γιατρό την διατήρηση της ερωτικής τους ζωής, που δεν θέλουν με τίποτε να χάσουν.

«Για την αντιμετώπιση αυτής της κυρίαρχης ανάγκης των ανδρών να σκοτώσουν, μεν, τον κακό λύκο, που είναι ο καρκίνος, αλλά να κρατήσουν και την Κοκκινοσκουφίτσα ολόκληρη (αφού χωρίς σεξ η ζωή τους θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη), η ιατρική κοινότητα βελτίωσε τις τεχνικές χειρουργείου, διατηρώντας κάποια νεύρα υπεύθυνα για την στύση (νευροπροστασία) και μειώνοντας τα ποσοστά ανικανότητας μετεγχειρητικά», υπογραμμίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

«Σε όλες τις μελέτες, όμως, φαίνεται, πως, παρά τις προφυλάξεις και τις εξελιγμένες χειρουργικές τεχνικές, μεγάλος αριθμός ανδρών, που φτάνει και τους 9 στους 10, θα έχει επιβάρυνση στην σεξουαλική του ζωή, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο μετά το χειρουργείο.

Ωστόσο το μήνυμα είναι πως η ερωτική ζωή θα επανέλθει, αν επιμένουμε και διεκδικήσουμε λύσεις, που οι γιατροί έχουν στην διάθεσή τους.Με επιμονή και υπομονή, ένα δύσκολο ζήτημα με τραυματικές συνέπειες για την ψυχική υγεία των ανδρών, αλλά και των συντρόφων τους, είναι βέβαιο πως μπορεί να βρει λύσεις, ακόμη και μετά το πρώτο σοκ, που υφίσταται ο άνδρας μετά το χειρουργείο, λύσεις που πρακτικά υπάρχουν σήμερα.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.