Σε ποιο χέρι να κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό

“Το δεξί ή το αριστερό χέρι;” ρωτούν οι περισσότεροι πολίτες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τη στιγμή που ετοιμάζονται να τους χορηγήσουν το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού.

Το εμβόλιο του κορονοϊού, όπως και τα περισσότερα εμβόλια, χορηγείται με ένεση στο μπράτσο.

Βέβαια, η πιο συχνή παρενέργεια είναι ο πόνος και το κοκκίνισμα στο σημείο που γίνεται η ένεση.

Η παρενέργεια αυτή εμφανίζεται αναλογικά σε πολύ λίγους ανθρώπους, δεν αξιολογείται ως σοβαρή, και η ενόχληση υποχωρεί σε 2-3 μέρες.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι βιώνουν αρκετό πόνο σε σημείο που δεν μπορούν να κινήσουν άνετα ή να σηκώσουν το χέρι τους για μέρες.

Η επιλογή του χεριού στο οποίο θα γίνει η ένεση ανήκει στον εμβολιαζόμενο, όπως λέει ο Dr Sunil Sekri, παθολόγος στο Max Hospital και η διαδικασία είναι ίδια όπως με τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας.

Οι δεξιόχειρες

Κάποιοι δεξιόχειρες, όπως προσθέτει, επιλέγουν το αριστερό χέρι, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν το χέρι με το οποίο κάνουν τις περισσότερες καθημερινές κινήσεις, σε περίπτωση που εμφανιστεί πόνος στο σημείο του εμβολιασμού.

Άλλοι θεωρούν ότι η κίνηση του βραχίονα βοηθά στην ανακούφιση από την ενόχληση του εμβολίου και επιλέγουν το δεξί χέρι αν είναι δεξιόχειρες ή το αριστερό αν είναι αριστερόχειρες.

Η κίνηση του βραχίονα αυξάνει τη ροή του αίματος στο σημείο, οπότε μπορεί να εξαφανιστεί ο πόνος πιο γρήγορα.

Η 2η δόση του εμβολίου

Το ίδιο ισχύει και με την δεύτερη δόση του εμβολίου. Δεν έχει σημασία αν και οι δύο δόσεις του εμβολίου γίνουν στο ίδιο ή διαφορετικό χέρι.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.