Το πιο σύγχρονο σύστημα ποζιτρονικής τομογραφίας λειτουργεί στον Ευαγγελισμό

Το Healthstories εξασφάλισε αποκλειστικές εικόνες από το νέο σύστημα ποζιτρονικής τομογραφίας (PET/CT) που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στον Ευαγγελισμό και είναι το πιο σύγχρονο σε όλη τη χώρα.

Χρειάστηκε να περάσουν 13 ολόκληρα χρόνια να ανταλλαχθούν… 386 έγγραφα μεταξύ φορέων και υπηρεσιών για να αποκτήσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας ένα νέο σύστημα τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων, που αποτελεί την τελευταία λέξη στην Διαγνωστική. Χρειάστηκε επίσης άπειρη προσωπική προσπάθεια από τον διευθυντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής Γιάννη Δατσέρη ο οποίος πέρασε αμέτρητες ώρες προσπαθώντας να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Τα δύο τελευταία χρόνια, το τμήμα λειτουργούσε με το παλίο PET/CT (που είχε εγκατασταθεί το 2007) και έπρεπε να έχει αποσυρθεί από το 2018…

30% πιο γρήγορο, με 30% λιγότερη ακτινοβολία

Το νέο σύστημα ολοκληρώνει την εξέταση σε 30% λιγότερο χρόνο από το προηγούμενο και με 30% λιγότερη ακτινική επιβάρυνση για τον ασθενή. Έτσι, η ολόσωμη τομογραφία ολοκληρώνεται μόλις σε 14 λεπτά, κάτι που ελαχιστοποιεί την ταλαιπωρία των ασθενών. Σε δεύτερο χρόνο με την κατάλληλη ψηφιακή προσθήκη, ο χρόνος εξέτασης και η ακτινοβολία θα μειωθούν επιπλέον 30%.

Κανένα άλλο σύστημα στη χώρα δεν έχει υποστήριξη εκπαιδευτικού κέντρου για να μπορούν να εκπαιδεύονται οι νέοι πυρηνικοί γιατροί.

Το σύστημα του Ευαγγελισμού διαθέτει 7 υποσταθμούς. Αυτό σημαίνει οτι μπορούν ταυτόχρονα να εργάζονται σε αυτό 7 διαφορετικοί γιατροί για διαφορετική εξέταση ο καθένας.

Το σύστημα PET/CT λειτουργεί στον Ευαγγελισμό σε δύο βάρδιες και πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 13 εξετάσεις την ημέρα (οι δυνατότητές του φτάνουν και τις 20 εξετάσεις / ημέρα).

Εκτός του «καθαρού» χρόνου εξέτασεις, απαιτείται χρόνος για την προετοιμασία των ασθενών και τη χορήγηση των ραδιοφαρμάκων, ενώ και μετά την εξέταση οι ασθενείς παραμένουν για λίγη ώρα στο τμήμα.

Εφαρμογές Ογκολογίας, Καρδιολογίας, Νευρολογίας

Στην παρούσα φάση, το σύστημα χρησιμοποιείται σχεδόν κατ΄αποκλειστικότητα για ογκολογικά περιστατικά, για την απεικόνιση και διάγνωση βλαβών που είτε έχουν φανεί σε άλλες εξετάσεις και χρειάζονται περεταίρω διερεύνηση, είτε δεν έχουν ανιχνευθεί σε άλλες απεικονίσεις.

Ωστόσο, οι δυνατότητες του νέου PET / CT μπορούν να καλύψουν και άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως η Καρδιολογία και η Νευρολογία.

Στην Καρδιολογία, με τη χρήση του αντίστοιχου λογισμικού, η ποζιτρονική τομογραφία μπορεί να αντικαταστήσει τις δοκιμασίες με θάλλιο και ταυτόχρονα να χαρτογραφήσει την αιμάτωση της καρδιάς σε κατάσταση κόπωσης και ηρεμίας και να δώσει στοιχεία για το κλάσμα εξώθησης.

Στη Νευρολογία, η ποζιτρονική τομογραφία αποτελεί σύγχρονη απεικονιστική μέθοδο για τη νόσο Αλτχάιμερ.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.