Κορονοιός: Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων – Προς παράταση των μέτρων

Απαισιοδοξία και ανησυχία επικρατούν τόσο στο υπουργείο Υγείας, την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων όσο και στο επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας από τις 16 Μαρτίου και μετά.

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, ο αυξανόμενος αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών σε συνδυασμό με την πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής και την κυριαρχία των μεταλλάξεων που έχουν καταστήσει τον κορονοϊό περισσότερο μεταδοτικό, οδηγούν σε νέο κύκλο συζητήσεων σχετικά με την παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt παραμένει στο 1 και με αυτό το δεδομένο οι επιστήμονες δεν μπορούν να δώσουν το πράσινο φως για οποιοδήποτε άνοιγμα της αγοράς, όπως τουλάχιστον έχει φανεί και στο παρελθόν.

Πάνω από το 3% ο δείκτης θετικότητας στο Σύνταγμα

Στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 100% και τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 8.500, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν 2.000.
Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης κατάστασης ήταν ότι χθες στο Μετρό Συντάγματος όπου διενεργήθηκαν δωρεάν τεστ, ο δείκτης θετικότητας ήταν 3,64%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Πρόβλεψη για 3.000 κρούσματα

Ανησυχητική είναι και η πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη ότι αυτή την εβδομάδα η διακύμανση των κρουσμάτων θα βρίσκεται μεταξύ 2.100 και ίσως λίγο παραπάνω από 3.000 κρούσματα.
Ο ίδιος εκτίμησε μιλώντας στον Σκάι ότι μία μικρή αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου και μετά.

Μεταλλάξεις και νοσοκομεία

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και η κυριαρχία τους έχουν αλλάξει τον στρατηγικό σχεδιασμό των επιστημόνων, οι οποίοι ήλπιζαν στον γρήγορο εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, έτσι ώστε να είναι ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό. Ωστόσο, η ταχύτητα των μεταλλάξεων οδηγεί σε περισσότερα κρούσματα λόγω πιο εύκολης μετάδοσης του ιού και κατά συνέπεια σε περισσότερες περιπτώσεις covid-19 σε ένα ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας.

Το Σαββατοκύριακο οι εισαγωγές ασθενών με κορονοιό στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου ξεπέρασαν τις 300.

Εντός της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας και με άλλες ιδιωτικές κλινικές που θα αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο. Πάντως το υπουργείο Υγείας έχει διαμηνύσει ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει ακόμα και σε επίταξη.

Χθες Κυριακή 7 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 53 ασθενείς, έγιναν 429 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 466.

Διαβάστε επίσης

Κορονοϊός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες και πολίτες ηλικίας 70-74 ετών

Κορονοϊός: 1.142 νέα κρούσματα – 53 νεκροί και 466 διασωληνωμένοι

Β.Κικίλιας: Ο συνδυασμός εμβολιασμού και τεστ θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την πανδημία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.