Νέα μελέτη εντοπίζει τις διαφορές της Covid-19 σε ενήλικες και παιδιά

Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 σε κάθε ασθενή, είτε πρόκειται για ενήλικα είτε για παιδί.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με Covid-19 είναι ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με μια απλή ίωση.

Καταγράφεται, ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό παιδιών έως και αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη αναπτύσσουν ένα σύνδρομο το οποίο ονομάζεται πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (multisystem inflammatory syndrome in children : MIS-C).

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή σε καρδιά, των πνεύμονες, νεφρούς, εγκέφαλο και άλλα όργανα. Τα περισσότερα παιδιά με το σύνδρομο αυτό ανταποκρίνονται στη θεραπεία και αναρρώνουν γρήγορα.

Διαφορές μεταξύ παιδιών και ενηλίκων

Οι διαφορετικές επιπλοκές της Covid-19 στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες πιθανότατα δεν οφείλονται στη σοβαρότητα αυτής καθεαυτής της λοίμωξης, αλλά στη διαφορετική ανοσολογική απόκριση ή σε απώτερες συνέπειες αυτής της ανοσολογικής απόκρισης.

Νέα δεδομένα σχετικά με αυτό το φαινόμενο δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Nature Medicine, σε μια μελέτη που συνέκρινε τις ανοσολογικές αντιδράσεις των παιδιών και των ενηλίκων με Covid-19.

Η μελέτη δείχνει ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις που αφορούν την παραγωγή αντισωμάτων σε παιδιά και ενήλικες με ήπια Covid-19 είναι αρκετά παρόμοιες. Ωστόσο, το φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά και η σοβαρή νόσος στους ενήλικες φαίνεται να οφείλονται σε δύο διαφορετικούς τύπους αντισωμάτων που εμπλέκονται σε διαφορετικές πτυχές της ανοσοαπόκρισης.

Τα ευρήματα προέρχονται από νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών από όπου συλλέχθηκαν δείγματα αίματος παιδιών και ενηλίκων με ήπια και σοβαρή νόσο αλλά και με φλεγμονώδες σύνδρομο (στην περίπτωση των ανήλικων ασθενών).

Προς έκπληξη των επιστημόνων, ενήλικες και παιδιά με ήπια Covid-19 δεν εμφάνιζαν αξιοσημείωτες διαφορές στα προφίλ των αντισωμάτων τους.

Παρατηρήθηκαν όμως σημαντικές διαφορές στη σύγκριση της σοβαρής νόσου των ενηλίκων με το φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών.

Διαφορετικές ομάδες αντισωμάτων

Σε παιδιά με φλεγμονλωδες σύνδρομο, ανιχνεύφθηκαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων τάξης G (IgG) μακράς διαρκείας, τα οποία συνήθως βοηθούν στον έλεγχο μιας οξείας λοίμωξης. Αυτά τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG δεν παρατηρήθηκαν σε ενήλικες ή σε παιδιά με ήπια Covid-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αντισώματα μπορούν να ενεργοποιήσουν μια τάξη κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μακροφάγα, που παράγουν κυτταροκίνες που οδηγούν σε ισχυρή φλεγμονή και πιο σοβαρές επιπλοκές.

Σε ενήλικες με σοβαρη νόσο, αντί για υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG, βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων τάξης Α (IgA). Αυτά τα αντισώματα IgA αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται ουδετερόφιλα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην απελευθέρωση κυτταροκινών (που διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από αυτές που εκκρίνουν τα μακροφάγα). Η απελευθέρωση πάρα πολλών κυτταροκινών μπορεί να προκαλέσει την «καταιγίδα κυτταροκινών», μια σοβαρή επιπλοκή της Covid-19 που σχετίζεται με σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και άλλες επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή.

Μελέτες όπως αυτή, βοηθούν στην κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών της ανοσολογικής απόκρισης ώστε να κατανοήσουμε πώς ένας συγκεκριμένος ιός μπορεί να προκαλέσει τόσο διαφορετικά κλινικά σύνδρομα.

Απαιτείται περισσότερη μελέτη για την κατανόηση της ανοσολογικής απόκρισης στον SARS-CoV-2 τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, αλλά αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της COVID-19.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.