Χαρταετός χωρίς μάσκες – Τι συνέβαλε στην άρση του μέτρου

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να καταργηθούν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση – νωρίτερα από την Καθαρά Δευτέρα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Χαρταετός χωρίς μάσκες, λοιπόν, για φέτος. Η καλύτερη πορεία της επιδημίας συνέβαλε εν πολλοίς στην άρση του μέτρου, η οποία τίθεται σε ισχύ από το ερχόμενο Σάββατο, 5 Μαρτίου.

Ωστόσο παραμένει η ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει μεγάλος συνωστισμός κι αυτό αφορά κυρίως σε ανεμβολίαστους και σε άτομα ευάλωτα στις λοιμώξεις, με εύθραυστη υγεία, που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ρόλο στην άρση του μέτρου έπαιξε και η φυσική ανοσία, η οποία προήλθε από τις πολλές λοιμώξεις εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Να σημειωθεί εδώ ότι, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την Όμικρον, δεν τίθεται θέμα επαναμόλυνσης. Κάποια πρώτα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η αρχική μόλυνση με την Όμικρον παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης. Η Όμικρον 2 τείνει πλέον να επικρατήσει και είναι πιο μεταδοτική.

Χαρταετός χωρίς μάσκες

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μάσκες πιθανότατα θα καταργηθούν στους εξωτερικούς χώρους, κάτι που ήδη ισχύει σε άλλες χώρες. Οι πολίτες το περίμεναν πώς και πώς, κουρασμένοι (και) από αυτό το μέτρο, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετός κόσμος το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσε έξω χωρίς μάσκα, ενώ και οι έλεγχοι των Αρχών είχαν ατονήσει.

Το θέμα είχε τεθεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και η αρχική εισήγηση ήταν να καταργηθούν οι μάσκες αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εορτασμοί της Αποκριάς. Υπήρχαν φόβοι για μεγάλο συγχρωτισμό και άρα για μεγάλη διασπορά του ιού.

Τελικά αποφασίστηκε η άρση του μέτρου δυο μέρες νωρίτερα, το Σάββατο 5 του μήνα και σε αυτό συνέβαλε καταλυτικά η πτωτική πορεία της επιδημίας. Βέβαια οι ανεμβολίαστοι πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, καθώς και το μεγάλο ποσοστό εκείνων, οι οποίοι δεν έχουν κάνει την τρίτη, αναμνηστική δόση, παραμένουν “αγκάθια”.

Αγωνία για τους θανάτους

Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου (Rt) κυμαίνεται πλέον στο 0.93 από 0.97 με διακυμάνσεις ανά περιοχή από 0.82 – 1.01, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι 399 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 290 ασθενείς. Πριν από μία εβδομάδα ο αριθμός των  διασωληνωμένων ήταν 459 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 353 ασθενείς.

Όλα αυτά σίγουρα προκαλούν συγκρατημένη αισιοδοξία. Αλλά το γεγονός ότι εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι, είναι πληγή που δεν κλείνει… Χθες κατέληξαν από επιπλοκές της COVID-19 άλλοι 57 ασθενείς και ευχή όλων είναι κάποια στιγμή, άμεσα, να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των νεκρών, μέχρι η χώρα να πάψει να μετρά άλλες απώλειες.

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Συνεχίζεται η επαγρύπνηση για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2

Οι όμορφοι και ελκυστικοί άνθρωποι μπορούν να είναι περήφανοι για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Θαλασσινά: Δώρο για την υγεία η κατανάλωσή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.