ΠΟΥ: Συνεχίζεται η επαγρύπνηση για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2

Την ανάγκη η υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον να συνεχίσει να θεωρείται στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος (variant of concern) και να διατηρηθεί η ταξινόμησή της ως στέλεχος Όμικρον, επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ασχολείται με την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 (WHO’s Technical Advisory Group on SARS-CoV-2 Virus Evolution, TAG-VE), έπειτα από την εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων αναφορικά με τη μολυσματικότητα, τη σοβαρότητα της νόσου, την πιθανότητα επαναμόλυνσης, τη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η ομάδα τονίζει ότι η BA.2 θα πρέπει να συνεχίσει να επιτηρείται ως διακριτή υποομάδα του στελέχους Όμικρον από τις αρχές δημόσιας υγείας.

ΠΟΥ: Συνεχίζεται η επαγρύπνηση για την υποπαραλλαγή Όμικρον 2

Το στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος Όμικρον επί του παρόντος κυριαρχεί παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο των αλληλουχιών που καταχωρούνται στη βάση δεδομένων GISAID. Το στέλεχος Όμικρον αποτελείται από πολλές υποομάδες, καθεμία από τις οποίες επιτηρείται από τον ΠΟΥ.

Από αυτές τις υποομάδες, οι πιο κοινές είναι οι BA.1, BA.1.1 και BA.2. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των αναφερόμενων αλληλουχιών που ανήκουν στην υποομάδα BA.2 αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με την υποομάδα BA.1, ωστόσο η παγκόσμια διασπορά συνολικά του στελέχους Όμικρον μειώνεται.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η υποομάδα BA.2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την υποομάδα BA.1. Είναι αξιοσημείωτο πως παρότι το ποσοστά κρουσμάτων BA.2 αυξάνονται, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων του κορωνοϊού παγκοσμίως εξακολουθεί να ακολουθεί πτωτική τάση.

Αναφορικά με τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την υποομάδα BA.1 παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης με στελέχη υποομάδας BA.2, τουλάχιστον για την χρονική περίοδο που υπάρχουν δεδομένα.

Ο ΠΟΥ, θα συνεχίσει να επιτηρεί την υποπαραλλαγή BA.2 και προτρέπει τις χώρες να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς και να διεξάγουν συγκριτικές αναλύσεις των χαρακτηριστικών των διαφορετικών υποομάδων του στελέχους Όμικρον.

Διαβάστε επίσης 

Τέλος η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, από το Σάββατο 5 Μαρτίου

Δείκτης θετικότητας: Πάνω από το όριο σε Ιθάκη, Κάρπαθο και Σάμο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.