Η επόμενη μέρα της επιδημίας: Τι ελέγχεται στα ιατρεία long COVID

Η συζήτηση για την επόμενη μέρα της επιδημίας της COVID-19 έχει, ήδη, ξεκινήσει και όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν τις μακρόχρονες επιπτώσεις από τη νόσηση με κορωνοϊό SARS-Cov-2. Στη χώρα μας λειτουργούν ιατρεία για τη λεγόμενη long COVID, στα οποία ελέγχεται η πορεία της υγείας πρώην ασθενών.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, ιατρεία για το σύνδρομο της long COVID έχουν ιδρυθεί σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και περιστατικά παρακολουθούν και ιδιώτες γιατροί.

«Ιατρεία για long COVID λειτουργούν στο «Σωτηρία», στο «Αττικόν», στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης… Το «Σωτηρία», που έχει δει, παραδείγματος χάριν, πάνω από 8.000 ασθενείς, έχει ιατρείο long COVID και παρακολουθεί περιστατικά. Εξετάζονται και παιδιά για τον εντοπισμό συμπτωμάτων που επιμένουν», ανέφερε η κα Γκάγκα.

Τι ελέγχεται στα ιατρεία long COVID

Η long COVID διαγιγνώσκεται συνήθως πολλές εβδομάδες έπειτα από νόσηση με κορωνοϊό SARS-Cov-2. Τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις εμφανίζονται συνήθως περίπου 90 ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της αρχικής λοίμωξης, όπως είπε η εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ Maria Van Kerkhove.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από το ένα τρίτο όσων νόσησαν με COVID-19 θα αναπτύξει κάποια συμπτώματα long COVID.

Η παρατεταμένη ασθένεια είναι πιο πιθανή, εάν κάποιος έχει νοσηλευθεί, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η long COVID μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

Στα ειδικά ιατρεία, στα οποία εξετάζονται αυτά τα περιστατικά, ελέγχονται διάφορες παράμετροι γενικής υγείας.

Πιο συγκεκριμένα γίνεται εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας, εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας, ψυχολογικά τεστ και διάφορες άλλες εξετάσεις ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή. Οι γιατροί βλέπουν τους πρώην ασθενείς δυο μήνες αφότου νόσησαν και αυτό γίνεται, πλέον, στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Συμπτώματα, εμβόλια και long COVID

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έχει αναφερθεί στα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου, τα οποία είναι:

  • κόπωση,
  • αδυναμία άσκησης,
  • δυσκολία στην αναπνοή,
  • απώλεια όσφρησης,
  • απώλεια γεύσης,
  • διαταραχή νοητικών λειτουργιών.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου το σύνδρομο long COVID πιθανόν οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση και εμφανίζεται τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες έπειτα από τη λοίμωξη.

«Σύνδρομα μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας μετά από ιώσεις βλέπουμε και από παλαιότερα με πολλές άλλες ιώσεις. Όμως, επειδή έχουμε τόσα πολλά εκατομμύρια κρούσματα COVID-19, το βλέπουμε και είναι ξεχωριστό και το λέμε long COVID. Δεν είναι κάτι περίεργο, δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ιατρική. Το βλέπαμε και πριν», εξήγησε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

Όσο για τον ρόλο του εμβολιασμού ενάντια στο σύνδρομο long COVID, φαίνεται ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο.

Μπορεί να παρουσιαστεί το εν λόγω σύνδρομο σε κάποιον έπειτα από μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον; Αν και είναι νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να παρουσιαστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό και με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Διαβάστε επίσης

Γκάγκα: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα έρχεται το εμβόλιο της Novavax

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, όταν αποθηκεύουμε κρέας στο ψυγείο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.