Η διευθύντρια Βιλδιρίδη, τα σενάρια για τον ΕΟΦ και ο μουσικός Μαγιορκίνης

Σε «δεξί χέρι» της Μίνας Γκάγκα αναβαθμίζεται η Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το φάρμακο. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ακούγεται ότι “μετράει μέρες”, ταλαιπωρώντας τις φαρμακευτικές.

Σιδεροκέφαλη η Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη

Στις αρχές Φεβρουαρίου και χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ο λόγος, ο Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο οποίος υπηρετούσε στο ιδιαίτερο γραφείο της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μήνας Γκάγκα, παραιτήθηκε.

Η παραίτηση αυτή έγινε δεκτή από την αναπληρώτρια Υπουργό. Σημειώνεται ότι ο κ. Γεωργόπουλος είχε παραμείνει στη θέση αυτή, παρά το γεγονός ότι ήταν στην υπηρεσία του προηγούμενου αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Σε συνέχεια της συγκεκριμένης παραίτησης, η σύμβουλος της κας Γκάγκα, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, αναβαθμίστηκε σε διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου.

Αν και η συγκεκριμένη κατείχε τη θέση της συμβούλου και κατά τη θητεία του κ. Κοντοζαμάνη, διαπιστώνουμε ότι έχει καλή χημεία με τη νέα Υπουργό και για τον λόγο αυτό ανέλαβε και τόσο υψηλά καθήκοντά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Βιλδιρίδη – η οποία ανήκει στην γνωστή οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη – είναι εργατική και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον τομέα του φαρμάκου.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα. τα οποία είναι και αρκετά, καθώς η κα Γκάγκα είναι υπερδραστήρια και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο  με ή χωρίς κορωνοϊό.

Με το ένα πόδι εκτός ΕΟΦ ο Φιλίππου

Και για την θέση του προέδρου του ΕΟΦ είχε ακουστεί το όνομα του καθηγητή πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Βέβαια ο συγκεκριμένος καθηγητής επέλεξε μία πολύ καλή θέση στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο Ερρίκος Ντυνάν και «την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια» από την οποιαδήποτε θέση δημοσίου λειτουργού, είτε αυτή αφορούσε στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, είτε στον πρόεδρο του ΕΟΦ.

Αυτό που καταλαβαίνουμε, πάντως, είναι ότι υπάρχει μια διερευνητική διαδικασία για την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου, η οποία θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του επικεφαλής, δηλαδή του κ. Δημήτρη Φιλίππου.

Ίσως αυτό να μην αποτελεί έκπληξη, διότι είναι ένα σενάριο, το οποίο ακούγεται εδώ και αρκετό καιρό. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα όμορφο στα αυτιά τους. Όμως το να αποσυρθεί ο κ. Φιλίππου από τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ήδη έχουν ακουστεί άπειρες ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσο ο πρόεδρος του ΕΟΦ μπορεί να είναι παράλληλα και πρόεδρος της συγκεκριμένης Επιτροπής.

Ειδικά όσον αφορά στον ρόλο του στην θέση αυτή φαίνεται η κυβέρνηση να τον συμπαθεί ιδιαίτερα, καθώς θεωρείται ένας δύσκολος διαπραγματευτής. Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, νομοθετώντας κάποια νέα πολύ αυστηρά κριτήρια σχετικά με την διαπραγμάτευση για τις τιμές των φαρμάκων, διευκολύνει το έργο του κ. Φιλίππου – η επικείμενη υπουργική απόφαση περιέχει διατάξεις ιδιαίτερα επίπονες για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μάλιστα φαίνεται οξύμωρο, ότι ενώ μέσα από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης επιδιώκεται να περιοριστεί το clawback, το οποίο πληρώνουν oi φαρμακευτικές εταιρείες, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται ουσιαστικά, καθώς η διαπραγμάτευση για τις τιμές ξεκινά με δεδομένο ότι θα πρέπει να αφαιρείται το ποσό… του δυνητικού clawback!

Δηλαδή, όπως έχουμε ξαναγράψει, ο κ. Φιλίππου – ή, καλύτερα, η κυβέρνηση – θέτει επισήμως εκβιαστικά τον όρο “ή μου δίνετε την έκπτωση που ζητώ ή έτσι κι αλλιώς θα πληρώσετε την έκπτωση αυτή μέσω της διαδικασίας του clawback”.

Αυτό το γνωρίζαμε έτσι κι αλλιώς, όμως τώρα θεσμοθετείται επίσημα.

Ο ταλαντούχος Γκίκας Μαγιορκίνης και το τέλος της ενημέρωσης

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ουδέποτε έκρυψε το γεγονός ότι, πέρα από το ότι εισήχθη πρώτος των πρώτων στην Ιατρική κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 90, έχει λατρεία και στη μουσική.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της πρόσφατης ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας στο Υπουργείο Υγείας, κάποια στιγμή ακούστηκαν κάποιες νότες από πιάνο στους διαδρόμους του Υπουργείου. Όχι για πολύ ώρα, για λίγα δευτερόλεπτα.

η μουσική προερχόταν από ένα παροπλισμένο πιάνο, που βρίσκεται έξω από την αίθουσα ενημέρωσης και το οποίο όρθιος ο επίκουρος καθηγητής “σκάλιζε”.

Αυτή είναι μέχρι τώρα και η μοναδική χαρούμενη νότα, την οποία έχουμε αντιληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και των ενημερώσεων που αυτή έχει επιβάλλει.

Ίσως, δε, να σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους των ενημερώσεων, τις οποίες δεν βλέπουμε να συνεχίζονται μετά το Πάσχα.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Έξι συνήθειες, που μπορείτε να αποκτήσετε στην πρωινή ρουτίνα, για να είστε πιο υγιείς και παραγωγικοί

Σαρώνει η παραλλαγή Όμικρον με 1.042 νέα κρούσματα – Πού εντοπίστηκαν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.