Επιδημία: Τι εξετάζει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα

Τι εξετάζει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με την επιδημία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννης Οικονόμου στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επιδημία: Τι εξετάζει η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει χαλάρωση μέτρων για την επιδημία το προσεχές διάστημα, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα, θα ακούσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής που θα έχει λάβει υπόψη της όλα τα δεδομένα, και θα αποφασίσει”.

Στη Βουλή το θέμα του Παίδων Πεντέλης

Αναφερόμενος στο θέμα του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και την σχετική ερώτηση που υπέβαλλε στη Βουλή ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι αναστέλλονται συγκεκριμένες εφημερίες του νοσοκομείου για λίγες εβδομάδες προκειμένου να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο, ενώ ανέφερε ότι στον κ. Ξανθό θα απαντήσει στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Αθ. Πλεύρης.

Πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

“Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την λήξη της προθεσμίας για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών .

Απότομη πτώση των κρουσμάτων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι “τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί- όπως είπε-συγκρατημένη αισιοδοξία”.

Αβέβαιη η εξέλιξη της επιδημίας, σε αναμονή των εισηγήσεων των επιστημόνων η κυβέρνηση

Υπογράμμισε ωστόσο ότι “η εξέλιξη της επιδημίας παραμένει αβέβαιη εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού, ενώ διαπιστώνεται ταυτόχρονα μια σημαντική μετακίνηση των νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες” και γι’ αυτό- πρόσθεσε – “οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές”.

Όπως είπε, “η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων -της «Ο» και της «Δ»- συντηρεί την αυξημένη πίεση στο Ε.Σ.Υ. κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι μόνο” και είναι χαρακτηριστικό- πρόσθεσε- ότι ” ενώ η διασπορά της «Ο» στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη «Δ», η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις Μ.Ε.Θ”.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα προς την επιτροπή βήματα χαλάρωσης των μέτρων για την επιδημία όπως η επιστροφή της μουσικής τόνισε ότι “θα περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη τα δεδομένα, θα ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής που είμαι σίγουρος ότι θα σταθμίσει τα δεδομένα που θα έχει στα χέρια της και αντίστοιχα θα αποφασίσουμε”.

Άνω των 55 ετών και ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι “τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι” και σημείωσε ότι “επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση -ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες- της εμβολιαστικής κάλυψης”.

9 στους 10 άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί

Ο κ. Οικονόμου είπε ότι το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί,. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα έκαναν -στο μεσοδιάστημα αυτό- την επιλογή να εμβολιαστούν” και απηύθυνε πρόσκληση σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί “να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό, όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι “προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει και για αυτό ο νόμος θα εφαρμοστεί στο απόλυτο”, διευκρινίζοντας ότι:
-Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.
-Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει -λόγω σοβαρού προβλήματος- αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και αναμένουν την πραγματοποίησή του.
-Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε -και αυτό ισχύει για κάθε περίπτωση- στα ΚΕΠ.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε επίσης ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Ο Γιάννης Οικονόμου εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και για το άνοιγμα των σχολείων.  «Μια εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία τους τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες και παρερμηνείες, ούτε για την ορθότητα της απόφασης, ούτε για τη δικαίωση της προσπάθειας που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και τους Δήμους προκειμένου να έχουμε δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης”.

“Τη περασμένη Δευτέρα -πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων- ανιχνεύτηκαν περίπου 15 χιλ. κρούσματα, την Τρίτη 9,5 χιλ. και την Πέμπτη 6,5 χιλ.. Συνολικά, δηλαδή, την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι και την Παρασκευή από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πρώτ’ απ’ όλα ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο.

Όταν τα σχολεία ήταν κλειστά είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους είχαμε 6.500. Και δεύτερον, αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο. Αν η Κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της Αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και κατ’ επέκταση στην κοινότητα”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε: “Φαίνεται ανάγλυφα για άλλη μια φορά η ελαφρότητα και η έλλειψη μελέτης των όσων ο ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς εμφανίζει ως προτάσεις ή λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Όπως και τον Σεπτέμβριο, έτσι και τώρα αποδείχθηκε περίτρανα με πόση επιστημοσύνη και σεβασμό στη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη κοινωνία σχεδιάσαμε τη δια ζώσης λειτουργία της εκπαίδευσης. Προχωράμε με σχέδιο, διασφαλίζοντας στο μέγιστο δυνατό την δημόσια υγεία, αλλά και την κοινωνικο-οικονομική ζωή”.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή το θέμα του Παίδων Πεντέλης με ερώτηση Α. Ξανθού – Νέα συνέλευση των εργαζομένων

Άλμπερτ Μπουρλά: «Θα πάρουμε σύντομα τη ζωή μας πίσω… μπορούμε να το πετύχουμε την άνοιξη»

Τα 3 ανέλπιστα πράγματα που μπορείτε να διορθώσετε με μαγιονέζα και να γλυτώσετε χρήματα

Πίεση στο ΕΣΥ – Αβεβαιότητα για την πορεία της επιδημίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.