Πίεση στο ΕΣΥ – Αβεβαιότητα για την πορεία της επιδημίας

Τα μειωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 δίνουν ελπίδες ότι το κύμα της παραλλαγής Όμικρον υποχωρεί. Ωστόσο η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η περαιτέρω πορεία της επιδημίας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι προβλέψεις λένε ότι αυτό θα συνεχιστεί για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων ακόμη.

Το πρώτο μισό του Ιανουαρίου πέθαναν από επιπλοκές της COVID-19 1.070 ασθενείς. Χθες ανακοινώθηκαν 95 θάνατοι και 680 διασωληνώσεις.

Αυτό, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι, εκτός από την παραλλαγή Όμικρον, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και το στέλεχος Δέλτα, που μέχρι πρότινος ήταν το κυρίαρχο. Στις ΜΕΘ όλα τα περιστατικά είναι Δέλτα, με σοβαρές επιπλοκές.

Υπαρκτή η πίεση στο ΕΣΥ

Με τα μέτρα να ισχύουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου, οι επιστήμονες διασαφηνίζουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Το αισιόδοξο σενάριο θέλει τα κρούσματα να πέφτουν γύρω στις 2.500 στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά, αναλόγως με την πίεση στο ΕΣΥ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα κρίνει την επιδημιολογική κατάσταση και θα εισηγηθεί, εάν χρειαστεί, την περαιτέρω παράταση των μέτρων ως το τέλος του μήνα. Πάντως μέχρι αυτή την ώρα δεν φαίνεται πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μέτρα.

Την περιρρέουσα αβεβαιότητα εντείνουν οι δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε. Όπως είπε, «σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα πλησιάζουμε πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσης της παραλλαγής αυτής».

Και πρόσθεσε: «Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείσουν. Το peak της διάδοσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρώπη θα καταγραφεί, πιθανότατα, νωρίτερα από τις προβλέψεις: εντός δύο με τριών εβδομάδων».

Πρεμιέρα για τα πρόστιμα 

Από σήμερα “τρέχουν” και τα πρόστιμα στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο.

Ειδικότερα ξεκινάει η διαδικασία της τελικής διασταύρωσης των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τον ΗΔΙΚΑ και την ΑΑΔΕ, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις των προστίμων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 50 ευρώ για τον Ιανουάριο, καθώς η προθεσμία έληξε στα μέσα του μήνα και από τον Φεβρουάριο θα είναι 100 ευρώ μηνιαίως.

Διαβάστε επίσης

Δείτε πού θα κάνετε σήμερα, Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, δωρεάν rapid test

Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι στα γεννητικά όργανα των αγοριών που πρέπει να γνωρίζετε

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.