Στη Βουλή το θέμα του Παίδων Πεντέλης με ερώτηση Α. Ξανθού – Νέα συνέλευση των εργαζομένων

Στη Βουλή θα συζητηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά το Παίδων Πεντέλης μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Δευτέρα ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Η αναστολή εφημερίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης αποτελεί “ακρωτηριασμό” της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης».

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου πραγματοποιούν νέα γενική συνέλευση μετά την κήρυξη της απεργίας τους την περασμένη εβδομάδα ως παράνομη και καταχρηστική, και δηλώνουν «αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην κλείσει η εφημερία του Νοσοκομείου».

Παράλληλα η ΕΙΝΑΠ καταδικάζει «την προκλητική στάση της κυβέρνησης να στείλει αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους εργαζόμενους του Παίδων Πεντέλης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας και να το μετατρέψει σε mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά».

Η επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το Παίδων Πεντέλης

Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθόας αναφέρει τα εξής:

«Ενώ η Ελλάδα διαθέτει μόνο τέσσερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και οι νοσηλείες παιδιών με Covid-19 αυξάνονται αυτή την περίοδο (σύμφωνα και με την σχετική αναφορά του ECDC “Interim public health considerations for COVID-19 vaccination of children aged 5-11 years, 01.12.2021), η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να «ακρωτηριάσει» τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη. Παρά την καθολική αντίδραση γιατρών, εργαζομένων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων της περιοχής και κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Υπουργείο Υγείας επιμένει να αναστείλει την εφημερία του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» για να το μετατρέψει σε mega-εμβολιαστικό κέντρο!

Σε μια επίδειξη μάλιστα ακραίου αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής αντίληψης, ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για να κηρυχθεί η 24ωρη απεργία των εργαζομένων του νοσοκομείου παράνομη και καταχρηστική! Περιφρονώντας τους υγειονομικούς και την κοινή γνώμη, αλλά κυρίως τις ανάγκες υγείας του παιδικού πληθυσμού και την ανησυχία των γονιών, ο κ. Πλεύρης προχώρησε σε μια επιλογή που απαξιώνει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του νοσοκομείου, απλώς και μόνο για να προστεθούν 6 επιπλέον (στις 4 που ήδη λειτουργούν) εμβολιαστικές γραμμές.

Υπενθυμίζεται ότι το «Παίδων Πεντέλης» εντάχθηκε στο ΕΣΥ το 1984, εξυπηρετεί όχι μόνο το Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και γειτονικούς νομούς, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες που το έχουν καταξιώσει σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο που χορηγεί πλήρη ειδικότητα παιδιατρικής. Είναι πραγματικά πρωτοφανής στα χρονικά η απόφαση να αποδυναμωθεί ένα ειδικό παιδιατρικό νοσοκομείο για να επιτελέσει μια λειτουργία της ΠΦΥ όπως ο μαζικός εμβολιασμός. Σε καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει εφαρμοστεί ανάλογος επιχειρησιακός σχεδιασμός και ο Υπουργός Υγείας εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκριτική μελέτη μεταξύ 18 χωρών της Ε.Ε. (βλ. αναφορά του ECDC), η δυσπιστία των γονιών έναντι του εμβολιασμού κάμπτεται όταν συμβουλεύονται τον οικογενειακό παιδίατρο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και προτρέπονται τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης.

Καμία αντίστοιχη μέριμνα δεν έχει ληφθεί στην Ελλάδα όπου, παρά την επιρροή του αντεμβολιαστικού φαινομένου, η κυβέρνηση εμμένει στη διενέργεια εμβολιασμών εντός των νοσοκομείων, εντείνοντας τη δυσπιστία για την ασφάλεια των εμβολίων. Με δεδομένο λοιπόν ότι η παράλογη, ατεκμηρίωτη, υγειονομικά επικίνδυνη και αυταρχική περιστολή της λειτουργίας του «Παίδων Πεντέλης», βλάπτει σοβαρά την παιδιατρική περίθαλψη και τη Δημόσια Υγεία.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να ακυρώσει την απόφαση του και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του «Παίδων Πεντέλης» (τακτική και εφημεριακή);».

Διαβάστε επίσης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.