ΠΟΥ: Ίσως περάσει η κρίσιμη φάση της πανδημίας το 2022, αλλά δεν θα εξαφανιστεί ο ιός

Η κρίσιμη φάση της πανδημίας COVID-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν θα εξαφανιστεί, προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, ο Ράιαν είπε επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Προηγουμένως, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους εξέφρασε την ανησυχία του επειδή το «τσουνάμι» των κρουσμάτων από τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα μπορεί να οδηγήσει τα συστήματα υγείας στο χείλος της «κατάρρευσης».

 Ίσως περάσει η κρίσιμη φάση της πανδημίας το 2022, αλλά δεν θα εξαφανιστεί ο ιός

«Είμαι πολύ ανήσυχος από το γεγονός ότι η Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική και κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τη Δέλτα, μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι κρουσμάτων. Το γεγονός αυτό ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στο εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό και τα συστήματα υγείας που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης» είπε ο Τέντρος.

Επανέλαβε την έκκλησή του οι χώρες να μοιράζονται τα εμβόλια πιο ισότιμα και προειδοποίησε ότι η έμφαση που δίνεται στις αναμνηστικές δόσεις στις πλουσιότερες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει στα φτωχότερα κράτη ελλείψεις στα εμβόλια.

Τόνισε ότι ο ΠΟΥ πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου κάθε χώρα να πετύχει τον στόχο του 70% της εμβολιαστικής κάλυψης έως τα μέσα του 2022, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μπει ένα τέλος στην κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Διαβάστε επίσης 

Φόβοι και αγωνία για την Όμικρον – Ο κίνδυνος πολύ υψηλός λέει ο ΠΟΥ

Άλμα – Σοκ με 28.828 νέα κρούσματα, 72 θάνατοι, 620 διασωληνωμένοι

Νέα μέτρα: Τέλος η μουσική στην εστίαση- Στις 02:00 κλείνει εστίαση και ψυχαγωγία την παραμονή Πρωτοχρονιάς 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.