Φόβοι και αγωνία για την Όμικρον – Ο κίνδυνος πολύ υψηλός λέει ο ΠΟΥ

Ο όχι και τόσο αιφνιδιαστικός υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων της COVID-19 στη χώρα μας απέδειξε την απώλεια της ανοσίας έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Φόβοι και αγωνία “χτυπάνε κόκκινο”, ο κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό του δελτίο, «ο παγκόσμιος κίνδυνος, που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον, παραμένει πολύ υψηλός.

Αξιόπιστα στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα, με ρυθμό διπλασιασμού δύο ως τριών ημερών».

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ταχεία αύξηση πιθανόν οφείλεται στον συνδυασμό της απώλειας της ανοσίας και της εγγενούς αύξησης στη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, ενώ αυτός των θανάτων μειώθηκε κατά 4%.

«Αυτό αναλογεί σε λίγες λιγότερες από 5 εκατ. νέες μολύνσεις και σε λίγους περισσότερους από 44.000 νέους θανάτους», λένε οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Αγωνία για την Όμικρον

Η νέα κατάσταση στην Ελλάδα, για την οποία οι επιστήμονες μας είχαν σαφώς προειδοποιήσει, επισπεύδει την εφαρμογή των νέων μέτρων πριν από την Πρωτοχρονιά, αν και κανείς δεν κατάλαβε γιατί αυτό δεν έγινε εξαρχής, μιας και όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι η κατάσταση θα πάρει αυτές τις διαστάσεις.

Την άμεση εφαρμογή των μέτρων ήδη από αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 6 το πρωί, αναμένεται να εισηγηθεί και σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μετά τη συνεδρίασή της στις 12 το μεσημέρι. Οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση αναμένονται αυστηροί. Προέχει η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική κατά 370% και το μεγάλο ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών, ηλικίας άνω των 60 ετών, προβληματίζουν τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, για το πώς το πολύπαθο ΕΣΥ θα μπορέσει να αντέξει τη νέα, τεράστια πίεση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο MEGA: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. Το σύστημα διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της Δέλτα και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της Όμικρον. Θέλουμε να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ. Έχει γίνει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές, που θα διαχειριστούν περιστατικά COVID-19 ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ».

Διαβάστε επίσης

Η παραλλαγή Όμικρον επισπεύδει τα μέτρα – Σύσκεψη στο Μαξίμου με συμμετοχή Τσιόδρα

Πού γίνονται δωρεάν rapid test, σήμερα Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου

Φόβοι για παγκόσμια έξαρση της ιλαράς, καθώς η πανδημία COVID-19 έχει διαταράξει τους παιδικούς εμβολιασμούς

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.