Έναν χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό, η Όμικρον φέρνει “τσουνάμι” κρουσμάτων

Η παραλλαγή Όμικρον και η εξάπλωσή της στη χώρα και ειδικά στην Αττική – όπου τα κρούσματα 10πλασιάστηκαν σε 4 μέρες – δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Έναν χρόνο μετά τον πρώτο εμβολιασμό και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έρχεται “τσουνάμι” κρουσμάτων. Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και οι εισηγήσεις τους για τα νέα μέτρα αναμένονται με αγωνία, καθώς οι πληροφορίες δείχνουν μέχρι και… λουκέτο στη νυχτερινή διασκέδαση.

Η “παραλλαγή της ανησυχίας”, όπως ονόμασε την Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να σαρώσει στην Ευρώπη – στις ΗΠΑ αποτελεί, ήδη, περίπου το 75% των νέων διαγνώσεων.

Ένας χρόνος επιχείρηση “Ελευθερία”

Την ίδια ώρα η επιχείρηση Ελευθερία γιορτάζει τα πρώτα της γενέθλια. Ήταν 27 Δεκεμβρίου του 2020, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια να προστατευθεί η κοινότητα από την COVID-19.

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», ήταν η πρώτη πολίτης, στην οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Ακολούθησε ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Είδαμε, βέβαια, να εμβολιάζεται και η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία.

Στη συνέχεια μάθαμε για εμβολιασμούς εκτός σειράς και για διαγραφές πολιτικών στελεχών, για εικονικούς εμβολιασμούς, για πλαστά πιστοποιητικά. Από το… παζλ δεν μπορούσαν να λείπουν ούτε οι οργισμένες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών.

Το φιλόδοξο σχέδιο ξεκίνησε καλά, αλλά, δυστυχώς, στην πορεία έκανε κοιλιά – και όχι μόνο μία φορά. Η κυβέρνηση θριαμβολογούσε για την πορεία του εγχειρήματος, αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί πολίτες εξακολουθούν έως σήμερα να είναι διστακτικοί κι ας βλέπουν την επέλαση της Όμικρον – όπως, για παράδειγμα, οι άνω των 60 ετών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός απέδωσε σε έναν βαθμό, αλλά η πλήρης θωράκιση της κοινότητας αργεί ακόμη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στις 23 Δεκεμβρίου, έχουν γίνει πάνω από 16.900.000 εμβολιασμοί. Περισσότερα από 7.395.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,4% του γενικού πληθυσμού και 80,2% του ενήλικου πληθυσμού.

Όσον αφορά στην αναμνηστική δόση, δικαιούχοι αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα από 5.770.000, ποσοστό 83% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί 3.150.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 54% των δικαιούχων. Ακόμη 1.200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 20,6% των δικαιούχων.

Η Όμικρον φέρνει “τσουνάμι” κρουσμάτων

Κάτι, που διαπιστώσαμε για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, είναι ότι είναι απρόβλεπτος. Και μπορεί οι ιοί να αποδυναμώνονται, όταν μεταλλάσσονται, αλλά για την ώρα η Όμικρον “μας χορεύει στο ταψί”. Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, όπως και εορταστικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα και για την Πρωτοχρονιά.

Η εβδομάδα, που ξεκίνησε σήμερα, είναι αυτή που αναμένεται να δείξει αλματώδη αύξηση της παραλλαγής. Αρκετοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι την Τρίτη – οπότε “παραδοσιακά” βλέπουμε περισσότερα κρούσματα – είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέο αρνητικό ρεκόρ.

Όσο για τις πρώτες μέρες του 2022, αυτές διαφαίνονται ακόμη πιο ερεβώδεις και τρομακτικές. Κι όλα αυτά εξαιτίας της Όμικρον. Το νέο στέλεχος έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 89 χώρες και χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα με ρυθμό διπλασιασμού 1.5- 3 ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον και άλλα 154 ύποπτα, τα οποία εκτίμησε πως πολύ πιθανόν να είναι θετικά.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως αναμένεται κορύφωση της Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά, καθώς και ότι είναι πολύ πιθανή η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, καθώς είναι δύο με τρεις φορές πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Είναι πολύ πιθανόν να δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα από ότι έχουμε δει στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά.

Έρχονται κι άλλα μέτρα

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς την επιδημιολογική εικόνα, όπως διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, μετά και την εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αναμένεται να εισηγηθεί τη λήψη νέων μέτρων ίσως και πριν από την Πρωτοχρονιά. Το βάρος αυτή τη φορά πέφτει στο κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά σε εστίαση και σε διασκέδαση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας – ακόμη και το προσωρινό λουκέτο των κέντρων διασκέδασης – η απαγόρευση ορθίων, ίσως και η εκ νέου απαγόρευση της μουσικής.

Δεν έχουμε ακούσει ακόμη κάτι για τα γήπεδα και την τηλεργασία.

Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανόν αύριο Τρίτη.

Διαβάστε επίσης

Λωξάντρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που παίζει στο Εθνικό – «Θέλω όλοι να με χειροκροτάνε»

Οδηγίες προστασίας και μείωσης της διασποράς από το ΕΚΠΑ

3 ασκήσεις γυμναστικής που θα ανακουφίσουν τα πονεμένα πόδια σου μετά το ρεβεγιόν!

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.