Οδηγίες προστασίας και μείωσης της διασποράς από το ΕΚΠΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC (European Center for Disease Control and Prevention), το μεταλλαγμένο στέλεχος «όμικρον» αναμένεται να κυριαρχήσει και στην Ευρώπη τον Ιανουάριο.

Στη Μεγάλη Βρετανία οι θάνατοι από το στέλεχος «όμικρον» έχουν φτάσει ήδη στους 30, ενώ οι διαγνωσθέντες είναι πάνω από 100.000, σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου. Όμως ταυτόχρονα στη χώρα αυτή, προσθέτει, συνυπάρχει σε έξαρση και το στέλεχος Δ, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των νοσοκομειακών εισαγωγών στο Λονδίνο από COVID κατά 90%.

Και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για την εκρηκτική άνοδο της «όμικρον», από τις βόρειες όπως η Ολλανδία που έχουν επιλέξει μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση (lockdown), μέχρι τις νότιες που έχουν διαφορετικό μείγμα μέτρων.

Στη χώρα μας έχουν διαγνωσθεί μέχρι σήμερα μερικές δεκάδες νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους «όμικρον», αλλά η εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι αυτή που αναμένεται να φανεί η αλματώδης αύξηση της μετάλλαξης στα λύματα και στα νέα κρούσματα.

Οι συστάσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι σήμερα, είναι:

Η τρίτη δόση εμβολιασμού να γίνει από όλους (είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό σημείο συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο),

Μάσκες παντού, ειδικά την KN95 (και υγιεινή χεριών)

Αποφυγή συνωστισμού

Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διενέργεια διαγνωστικών τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες, ενώ βλέποντας την μεγάλη έλλειψη διαγνωστικών τεστ αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, μπορούμε να προμηθευτούμε περισσότερα, γιατί θα μας χρειαστούν τον επόμενο μήνα.

Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης

Nέες οδηγίες για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων

Λωξάντρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down που παίζει στο Εθνικό – «Θέλω όλοι να με χειροκροτάνε»

Σύσκεψη του Γ. Πατούλη με τον Θ. Ζαούτη για το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.