Ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων θα χειρουργούνται από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές – Δήλωση του Θάνου Πλεύρη στο Healthstories

Ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων θα χειρουργούνται από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές – χωρίς πρόσθετη αμοιβή – για λόγους αποσυμφόρησης της λίστας αναμονής, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για την παράταση του μέτρου της επιστράτευσης, των προσλήψεων επικουρικού προσωπικού και την προστασία των γιατρών από αρνητές και αντιεμβολιαστές.

Ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων θα χειρουργούνται από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές

Μιλώντας στο Healthstories.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι με αυτή την τροπολογία «οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές ώστε να μην χάνονται χειρουργεία στο ΕΣΥ, λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα. Η διάταξη αφορά σε κλινικές που μας έχουν παραδώσει κρεβάτια για διαχείριση Covid περιστατικών. Μπορούμε είτε να τα στέλνουμε και να τα κάνουν οι ιδιωτικές, είτε να χρησιμοποιούμε τις δομές τους».

Με την ίδια τροπολογία παρατείνονται έως τις 31 Μαρτίου 2022:

  • η ισχύς των διατάξεων για τις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού
  • η ισχύς των διατάξεων ως προς δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών και συνταξιούχων γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας λόγω διασποράς του κορωνοϊού.
  • η ισχύς των διατάξεων ως προς την επιστράτευση των γιατρών και την αποζημίωση των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών
  • η διενέργεια rapid test για τις ανάγκες ελεύθερης κυκλοφορίας και εκτός Ελλάδος και από τους ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους νοσηλευτές, τους επισκέπτες υγείας, τους ΟΤΑ α’ βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και από τους ιδιώτες ψαρμακοποιούς.
  • η απαλλαγή πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από συμμετοχή τους φαρμακευτική δαπάνη

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων που θα χειρουργούνται από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές

«Στις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν χειρουργικές αίθουσες και χειρουργικές κλίνες, κατ’ εφαρμογή παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4745/2020, και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η διάθεση των κλινών, σύμφωνα με έγγραφη πράξη αποδοχής του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και παράτασης αυτής, οι ιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, που ανήκουν στη δύναμη του Χειρουργικού Τομέα του δημοσίου νοσοκομείου οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας με την ιδιωτική κλινική, μπορούν να πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις σε ασθενείς που έχουν εισαχθεί ιδιωτική κλινική, αφού διακομίστηκαν από την εφημερία του δημοσίου νοσοκομείου».

Επίσης με την τροπολογία:

  • περιορίζεται η ευθύνη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κατά περίθαλψη νοσηλευομένων ασθενών που πάσχουν από κορωνοϊό.
    Όπως εξήγησε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη 22/12 από την Ολομέλεια του Σώματος, «προστατεύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που δέχονται απειλές και μηνύσεις ή αγωγές, γιατί διασωληνώνουν ασθενείς με COVID-19, κάτι που είναι κατάφωρα και προδήλως αντίθετο με το νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι παραμένει η ιατρική αμέλεια εάν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις υγειονομικού χαρακτήρα.
  • οι διατάξεις για τις υπερωρίες των εργαζομένων του ΕΟΔΥ επεκτείνονται στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιfερειών και thn Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης του λόγω προσωπικού ορίζονται ανά τρίμηνο, ειδικά για απογευματινή υπερωριακή εργασία, στις εκατόν είκοσι (120) ώρες ανά υπάλληλο, και καθορίζεται τρόπος εκκαθάρισης και πληρωμής των αποδοχών αυτών.

Δείτε την τροπολογία

«Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Διαβάστε επίσης

Δωρεές COViD-19: Αγορά 17 ασθενοφόρων και ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού, των Γιατρών του Κόσμου και του ΕΕΣ

Χριστουγεννιάτικες γιορτές: Το παράδειγμα της εορτής των Ευχαριστιών τρομάζει

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.