Χριστουγεννιάτικες γιορτές: Το παράδειγμα της εορτής των Ευχαριστιών τρομάζει

Οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές έρχονται και το παράδειγμα της εορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ τρομάζει, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού και οι λοιμώξεις COVID-19.

Χριστουγεννιάτικες γιορτές όπως Thanksgiving

Πριν λίγες εβδομάδες στις ΗΠΑ τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η εορτή των Ευχαριστιών ή Thanksgiving. Πολλοί άνθρωποι μετακινήθηκαν, ενώ οι περισσότερες οικογένειες και φίλοι συγκεντρώθηκαν γύρω από κοινό τραπέζι. Αντίστοιχες όμορφες συνήθειες η Ελληνική κοινωνία επιθυμεί να βιώσει με τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές και την Πρωτοχρονιά.

Τι μάθαμε όμως από την περίοδο του Thanksgiving στις ΗΠΑ σχετικά με τον κορωνοϊό;

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, τουλάχιστον 34 πολιτείες παρουσιάζουν υψηλότερο μέσο όρο κρουσμάτων σήμερα συγκριτικά με πριν από την εορτή των Ευχαριστιών.

Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας. Ο εθνικός μέσος όρος 7 ημερών για νέα κρούσματα έχει αυξηθεί πάνω από 120.000 την ημέρα, σημειώνοντας άλμα κατά περίπου 22% τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν επίσης να αυξάνονται, κατά περίπου 20% συγκριτικά με τέλη Νοεμβρίου. Ορισμένες πολιτείες, όπως το Michigan και το New Hampshire, ανέφεραν αριθμούς ρεκόρ νοσηλειών την περασμένη εβδομάδα και ζήτησαν βοήθεια από τον αμερικανικό στρατό για την υποστήριξη του προσωπικού των νοσοκομείων.

Επιπρόσθετα, οι θάνατοι από COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 5% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τους 800.000 συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα τρία τέταρτα αυτών των θανάτων, ή 600.000 από 800.000, αφορούσαν άτομα άνω των 65 ετών.

Μάλιστα σε αρκετές πολιτείες τα δείγματα λυμάτων δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του κορωνοϊού αυξάνονται και προβλέπεται ότι οι αριθμοί πιθανότατα θα χειροτερέψουν τον επόμενο μήνα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έχει επηρεάσει την αύξηση των κρουσμάτων. Στις περισσότερες πολιτείες έχουν αναφερθεί σχετικά κρούσματα, τουλάχιστον 75 γνωστά σε 30 πολιτείες, αν και η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί το 99% των νέων κρουσμάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε ενόψει των Χριστουγεννιάτικων γιορτών και μαθαίνοντας από το παράδειγμα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ;

Ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας:

1) να εμβολιαστούν
2) οι εμβολιασμένοι να λάβουν αναμνηστική δόση
3) να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού πριν τις οικογενειακές ή φιλικές μαζώξεις
4) να γίνεται χρήση μάσκας, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους
5) να ακολουθούν γενικούς κανόνες υγιεινής με συχνό πλύσιμο χεριών

Πρόσφατα, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο αμερικανικός FDA ενέκρινε το πρώτο από τα τρία εμβόλια που προσφέρουν προστασία έναντι του κορωνοϊού. Η επιστήμη έκανε το χρέος της και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρέδωσε στην κοινωνία ένα ισχυρό και ασφαλές «όπλο». Ας κάνουμε όλοι το δικό μας χρέος, ας έχουμε υπομονή και ας ευχηθούμε να είναι αυτά τα τελευταία Χριστούγεννα που το θέμα του κορωνοϊού μας ταλανίζει τόσο.

*Το άρθρο επιμελήθηκαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Διαβάστε επίσης

Novavax: Τι δείχνουν οι μελέτες για το νέο εμβόλιο έναντι της COVID-19

Προειδοποίηση ΠΟΥ – Έρχεται «θύελλα» κρουσμάτων στην Ευρώπη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.