Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν: Οι διαφορές ανάμεσα στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον

Σε ενημερωτική εκδήλωση για τις εξελίξεις, που αφορούν στην πανδημία της COVID-19, διακεκριμένοι καθηγητές του ΕΚΠΑ απάντησαν για τις διαφορές ανάμεσα στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον.

Όπως εξήγησαν, με την παραλλαγή Όμικρον τα κρούσματα διπλασιάζονται περίπου κάθε δύο με τρεις μέρες. Με την παραλλαγή Δέλτα τα κρούσματα διπλασιάζονταν κάθε 15 μέρες.

Διαφορές στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον

Iδιαίτερα τους προβληματίζει, όπως είπαν, το γεγονός ότι με την παραλλαγή Όμικρον παρατηρούνται επαναλοιμώξεις σε άτομα, τα οποία έχουν νοσήσει. Συγκεκριμένα η πιθανότητα επαναλοίμωξης από το 1% που ήταν, έχει ανέλθει στο 9% με την παραλλαγή Όμικρον σε αυτά τα άτομα, τα οποία θεωρητικά έχουν φυσική ανοσία, λόγω του ότι έχουν αρρωστήσει από κορωνοϊό.

Κάτι άλλο, το οποίο επεσήμαναν οι καθηγητές, έχει να κάνει με τα εμβόλια. Ειδικότερα φαίνεται ότι με την παραλλαγή Όμικρον τα εμβόλια, που δεν είναι mRNA, δουλεύουν λίγο λιγότερο ενώ ακόμη και τα mRNA εμβόλια, χρειάζονται απαραιτήτως και την τρίτη (αναμνηστική) δόση, για να επανέλθουν σε υψηλά επίπεδα προστασίας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την παραλλαγή Δέλτα, την οποία κάλυπταν οι δύο δόσεις των εμβολίων.

Οι Έλληνες επιστήμονες ήταν κάθετοι. Οι τρεις δόσεις των εμβολίων εκμηδενίζουν τις πιθανότητες να νοσήσει το άτομο σοβαρά, να νοσηλευτεί και να πεθάνει.

Παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον: Τις “πιάνουν” τα φάρμακα;

Στη συνέχεια της συζήτησης οι καθηγητές απάντησαν και για τις δυνατότητες που έχουν τα τεστ να “πιάνουν” τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον, αλλά και για το κατά πόσο τις “πιάνουν” τα φάρμακα.

Επεσήμαναν ότι, παρά τα όσα ακούγονται, τα ράπιντ τεστ αναγνωρίζουν εξίσου τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον και τόνισαν ότι κάθε τεστ έχει τη θέση του, άσχετα εάν έχουν και κάποια μειονεκτήματα.

Όσον αφορά στα αντιικά φάρμακα, είπαν ότι αυτά έχουν αποτέλεσμα στις μεταλλάξεις. Το καλό με τα αντιικά φάρμακα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είναι ότι στοχεύουν σε ένζυμα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και όχι σε πρωτεΐνες, άρα δεν επηρεάζονται από τις μεταβολές του.

Τι ισχύει για τα μονοκλωνικά

Από την άλλη πλευρά, μόλις ένα μονοκλωνικό αντίσωμα – από τα επτά εμπορικά διαθέσιμα – “δουλεύει” στις μεταλλάξεις

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν καμία θέση στο νοσοκομείο, πέρα, βέβαια, από τον τρόπο χορήγησής τους, που γίνεται με έγχυση εντός νοσοκομείου. Δεν αφορούν στους ασθενείς που νοσηλεύονται. Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση στους ασθενείς που είναι σε ΜΕΘ. Ισχύει για αυτά ό,τι ακριβώς ισχύει και για τα χάπια αντιικής λειτουργίας. Ότι, δηλαδή, πρέπει να δοθούν μέσα στα πρώτα πέντε 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων και του θετικού μοριακού τεστ, το οποίο, μάλιστα, απαιτείται για την χορήγησή τους.

Την επιστημονική εκδήλωση πραγματοποίησε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι προσπάθησαν να διαφωτίσουν το κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν στη νόσο, στην πρόληψη και στην θεραπεία της.

Διαβάστε επίσης

Ενόχληση Τσιόδρα μετά από ερώτηση του HS για την «μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»

26 τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα – Διπλασιάζονται κάθε 3 μέρες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.