26 τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα – Διπλασιάζονται κάθε 3 μέρες

Στα 26 ανέρχονται τα θετικά στη μετάλλαξη Όμικρον κρούσματα στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης σε διαδικτυακή εκδήλωση για τις εξελίξεις που αφορούν στη πανδημία της COVID-19, που οργάνωσε η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, την οποία συντόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

26 κρούσματα με Όμικρον

Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι «26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα. Τα περισσότερα από αυτά δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που δείχνει τη διασπορά. Επίσης, εντοπίζονται σε Κρήτη και Λακωνία. Υπάρχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία σε άλλες χώρες».

Διπλασιάζονται τα κρούσματα της Όμικρον σε 3 μέρες

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παναγιώτα Λάγιου ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι πολύ μεγάλη. Τα κρούσματα κορονοϊού που φέρουν τη νέα μετάλλαξη Όμικρον διπλασιάζονται σε τρεις ημέρες, ενώ αντίστοιχα στη μετάλλαξη της Δέλτα ο διπλασιασμός γινόταν κάθε 15 ημέρες».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ενώ η επαναλοίμωξη με κορονοϊό ήταν 1%, τώρα το ποσοστό της επαναλοίμωξης έχει ανέβει στο 8-9%.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος ανέφερε πως «έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 4.000 ασθενείς στις πανεπιστημιακές κλινικές του Νοσοκομείου Αττικόν, περίπου 1.000 ασθενείς στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού και 2000 στο Σωτηρία. Άλλοι 4.500 ασθενείς με Covid-19 εχουν νοσηλευτεί στο Λαϊκό, στο Ιπποκράτειο και στο Αλεξάνδρα». Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής αποδεικνύεται η συμβολή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας ανέφερε ότι αν ένας εμβολιασμένος νοσήσει από κορωνοϊό έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος χωρίς πυρετό! Τα συμπτώματα, αλλάζουν βάσει των μεταλλάξεων. Τώρα με τη Όμικρον, στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι: πονοκέφαλος, πονόλαιμος, φτέρνισμα, βήχας, καταρροή, είναι τα σύμπτωμα της COVID-19».

Αναφερόμενος στη διάγνωση της Όμικρον ο Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Σπύρος Πουρνάρας, ανέφερε πως δεν υπάρχει τεστ στο διαγνωστικό εργαστήριο της γειτονιάς που θα μας αποδείξει εάν έχουμε προσβληθεί από Όμικρον. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με γονιδιακό τεστ, το οποίο δεν είναι στο εμπόριο.

Μιλώντας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, κα. Αντωνία Κουτσούκου, τόνισε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση της COVID-19 γίνεται στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στο σπίτι δεν θα πρέπει να λαμβάνει θεραπεία που μπορεί να του προκαλέσει ακόμη και προβλήματα, παρά να τον βοηθήσει, σημείωσε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε άλλο σημείο της εκδήλωσης ανέφερε ότι: «Όταν έχουμε ένα κρούσμα σε μια οικογένεια, αυτομάτως θεωρούμε πιθανόν “θετικούς” και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Άρα γι’ αυτό έχει νόημα το self testing ειδικά την περίοδο των εορτών όπως τώρα τα Χριστούγεννα».

Η καθηγήτρια κα. Τσολιά εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν τα εμβόλια mRNA, ξεκαθαρίζοντας πως «το DNA μας δεν κινδυνεύει από τα εμβόλια mRNA». «Τα εμβόλια mRNA δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο ανθρώπινο DNA, γιατί το υλικό που περιέχουν είναι εξαιρετικά ασταθές. Το mRNA εισχωρεί στο κυτταρόπλασμα και όχι στον πυρήνα του κυττάρου, καθώς του λείπουν τα απαραίτητα ένζυμα για να κάνει εισχωρήσει στο DNA. Άρα τα εμβόλια mRNA απλά μεταφέρουν “οδηγίες” στον οργανισμό μας για το πώς να παράξει πρωτεΐνες που χρειάζεται για την ανοσία. Στη συνέχεια, εντός ολίγων ημερών αποσυντίθενται τα εμβόλια, γι’ αυτό και δεν έχουν μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι τα περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 χρόνων, είναι ασυμπτωματικά όταν νοσούν με Covid-19. Η οξεία φάση σπανιότερα προκαλεί συμπτώματα, όπως υψηλό πυρετό και δύσπνοια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕCDC, χρειάζονται νοσηλεία το 1-2% των υγιών παιδιών. «Το 1% των παιδιών στην Ελλάδα χρειάστηκαν νοσηλεία, λόγω της σοβαρής πνευμονίας που εμφάνισαν
Σπανιότερα, εμφανίζουν περικαρδίτιδα, θρομβώσεις, σηπτικό σοκ. Τα παιδιά με χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν έως 7 φορές περισσότερο σε σχέση με τα υγιή παιδιά. Στο Παίδων το 70% των εφήβων που νοσηλεύτηκαν, ήταν παχύσαρκοι! Το φλεγμονώδες πολυσυστηματικό σύνδρομο έχει εμφανιστεί αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ή τη νόσηση παιδιών. Άφορα 1 στα 3.000 παιδιά που νοσούν. Τα παρατεινόμενα συμπτώματα στα παιδιά, όπως πυρετός ή γαστρεντερικές διαταραχές, για δυο-τρεις ημέρες σε ένα περιβάλλον, που υπήρχαν ασθενείς κορωνοϊού, ακόμη κι αν δεν νόσησε το παιδί, πρέπει να οδηγήσουν στον παιδίατρο για περαιτέρω έλεγχο» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο καθηγητής Νίκος Σύψας σημείωσε ότι μεγάλη μελέτη από την Πολωνία δείχνει ότι από τα μονοκλωνικά διαθέσιμα σκευάσματα, μόνο ένα δουλεύει απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Τα αποτελέσματα στηρίχθηκαν σε πειράματα.

«Εφόσον επικρατήσει η Όμικρον τα μονοκλωνικά δεν θα δουλεύουν, εκτός από ένα», είπε.

Διαβάστε επίσης

Θ. Πλεύρης: Σαρωτικοί έλεγχοι και διαγνωστικά τεστ – Οι παραβάτες θα το μετανιώσουν οικτρά

Πόσα κουταλάκια ζάχαρης έχει ένα μπολ με δημητριακά;

Εξαπλάσιος ο κίνδυνος να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία μετά την COVID-19

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.