Βάλτε χρώμα στα ρούχα σας και αλλάξτε τη διάθεσή σας

Το χρώμα στα ρούχα μας σχετίζεται άμεσα με τη διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας. Πολλές φορές, μόνο από τα ρούχα ή τη γενικότερη εμφάνιση ενός ατόμου, μπορούμε και να το ψυχολογήσουμε, λέει η Jennifer Hetema, PhD,  κλινική διευθύντρια στο LifeStance Health.

Ο τρόπος με τον οποίο τα χρώματα επηρεάζουν τους ανθρώπους έχει να κάνει με τις  εμπειρίες και αντιλήψεις τους. Αν και υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι χρώματα όπως το κόκκινο, συνήθως θεωρούνται «ισχυρά» και «ελκυστικά», αυτό δεν ισχύει για όλους.

Τα ρούχα μας μπορούν να εκφράσουν πώς αισθανόμαστε, πώς δηλαδή λειτουργεί η ψυχική μας διάθεση, από μέσα προς τα έξω. Είναι εφικτό όμως να υπάρχει και αντίστροφη πορεία, δηλαδή τα ίδια τα ρούχα να είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα που θα προκύψουν. Η τελευταία αυτή σχέση, που λειτουργεί από έξω (ρούχα), προς τα μέσα (ψυχολογία & συναισθήματα), είναι βέβαια πιο σπάνια. Συνήθως τα ρούχα να παραπέμπουν στην ενθύμηση μιας παλαιότερης στενάχωρης κατάστασης και αυτό να είναι που μας επηρεάζει υποσυνείδητα.

Πώς μπορεί το χρώμα των ρούχων να επηρεάσει τη διάθεσή σας;

Όπως η βάση πολλών πραγμάτων στην κοινωνία, η ψυχολογία των χρωμάτων έχει ρίζες στην εξέλιξη.«Τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, το κόκκινο μπορεί να υποδηλώνει την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την επιθετικότητα και να χρησιμεύσει ως σήμα κυριαρχίας στους άλλους», λέει η Hetema.

«Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει πως χρησιμοποιώντας αυτήν την αρχή της ψυχολογίας των χρωμάτων, το να φοράτε ένα χρώμα όπως το κόκκινο μπορεί να σας ωφελήσει σε περιόδους που χρειάζεστε μια επιπλέον τόνωση της αυτοπεποίθησης, είτε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης παρουσίασης εργασίας είτε σε ένα πρώτο ραντεβού.

Από μια πιο ψυχολογική σκοπιά, οι άνθρωποι επηρεάζονται από μια έννοια που ονομάζεται περίκλειστη γνώση. «Αυτή η θεωρία βασίζεται στην ιδέα ότι τα ρούχα μας μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας και επομένως τα χρώματα που φοράμε μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας», λέει ο Lee Chambers, ψυχολόγος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προσωπικές εμπειρίες καθορίζουν το χρώμα

Υπάρχουν πιο κοινά χρώματα που οι άνθρωποι τείνουν να προσελκύουν όταν θέλουν να προκαλέσουν συγκεκριμένα συναισθήματα: δυνατά (κόκκινο, μαύρο, βαθύ μωβ), διασκεδαστικά και παιχνιδιάρικα (πορτοκαλί, κίτρινο, έντονο πράσινο) και λυπημένος (γκρι, μαύρο). Αλλά τις περισσότερες φορές, τα χρώματα θα έχουν διαφορετική σημασία για τους ανθρώπους με βάση τη ζωή και τις εμπειρίες τους.

Η προτίμηση μας για ορισμένα χρώματα μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένη με τις πολιτιστικές ή/και τις εμπειρίες της ζωής μας, επομένως η εμπειρία σας μπορεί να μην εμπίπτει στους τυπικούς κανόνες του «κόκκινο με κάνει να νιώθω δυνατός» και «το μπλε με κάνει να νιώθω ήρεμος» λέει η Bethany Cook, κλινική ψυχολόγος.

Από τις προσωπικές μας εμπειρίες, μπορούν να γίνουν συσχετισμοί μεταξύ συγκεκριμένων χρωμάτων εάν ένα άτομο είχε μια ισχυρή ή επαναλαμβανόμενη εμπειρία με αυτό, λέει ο Δρ Χέτμα. «Προσωπικά μιλώντας, το αγαπημένο μου χρώμα είναι μάλλον το ροζ γιατί η αγαπημένη μου πριγκίπισσα είχε ένα ροζ φόρεμα και η αγαπημένη μου κούκλα της παιδικής ηλικίας φορούσε έντονο ροζ κραγιόν. Το να έχετε θετικές συσχετίσεις με πράγματα στην παιδική σας ηλικία πιθανότατα θα μεταφερθεί στην ενήλικη ζωή.

Πώς να προσθέσετε την ψυχολογία των χρωμάτων στη ζωή σας

Το όμορφο με την ψυχολογία των χρωμάτων είναι ότι είναι κάτι που μπορεί να εξερευνηθεί και αλλάζει συνεχώς. Ένα εύκολο βήμα για να αναγνωρίσετε ποια χρώματα τονώνουν τη διάθεσή σας και ποια όχι είναι απλό: παρατηρήστε τα χρώματα.

Σημειώστε ποια χρώματα τραβούν το βλέμμα σας και ποια συναισθήματα προκαλούν. Είτε πρόκειται για πίνακα ζωγραφικής είτε για ρούχο, ξεκινήστε με το να προσέχετε περισσότερο τι προσελκύετε, ανάλογα με τη διάθεσή σας και το πώς θέλετε να νιώσετε.

“Κοιτάξτε σχέδια, πηγαίνετε σε ένα μουσείο τέχνης και βυθιστείτε στα χρώματα. Πηγαίνετε σε ένα κατάστημα και δοκιμάστε μια ποικιλία χρωμάτων, διαλέγοντας αυτά που συνήθως δεν θα επιλέγατε. Κοιτάξτε στον καθρέφτη και δείτε πώς νιώθετε σε κάθε ματιά », λέει η Δρ Κουκ. “Μόλις συνειδητοποιήσετε τη δική σας προκατάληψη για τα χρώματα, αναρωτηθείτε τι “χρειάζεστε” για την ημέρα που ξυπνάτε το πρωί: δύναμη, ηρεμία, υπομονή ή ενέργεια. Από εκεί, επιλέξτε το ντύσιμό σας σύμφωνα με τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν αυτά τα συναισθήματα».

Μόλις έχετε μια ιδέα για τα χρώματα που τονώνουν τη διάθεσή σας, παρακολουθήστε τα. Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι με έναν προσωπικό οδηγό χρωμάτων. “Η δημιουργία ενός προσωπικού οδηγού χρωμάτων για τον εαυτό σας είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε να χτίζετε μια γκαρνταρόμπα με βάση το χρώμα που σας υποστηρίζει και σας ενθαρρύνει όταν ντύνεστε, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται η διάθεσή σας εκείνη τη στιγμή”, λέει ο Chambers.

Συμπέρασμα

Το να φοράς συγκεκριμένα χρώματα μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου και ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε ποια χρώματα τονώνουν τη διάθεσή σας είναι να παίξετε μαζί τους. Αφήστε το εσωτερικό σας παιδί να εξερευνήσει και να βρει τι προκαλεί χαρά και θετικά συναισθήματα.

Μόλις καθορίσετε ποια χρώματα ενισχύουν τη διάθεσή σας, χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες και ενσωματώστε τις στις επιλογές ρούχων σας. Εάν αυτό το χρώμα είναι ροζ, προσθέστε ένα ροζ πουκάμισο ή τσαντάκι στο σύνολό σας. Αν είναι πράσινο, προσθέστε μια πράσινη ζακέτα ή ένα ζευγάρι κάλτσες.

Ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλα ή μικρά είναι, η ενσωμάτωση στοιχείων της ψυχολογίας των χρωμάτων στην γκαρνταρόμπα σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας, εάν αφιερώσετε χρόνο για να καταλάβετε τι λειτουργεί για εσάς.

Διαβάστε επίσης 

Πλυντήριο και στεγνωτήριο: Ο λόγος της ταξινόμησης των ρούχων

Έρπης ζωστήρας: Φταίει και το στρες;

Προστασία από την Όμικρον: Αυτοί έχουν την υψηλότερη αντοχή

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.