Μάσκες κατά της COVID-19: Ποιες μειώνουν στο 1% την πιθανότητα μόλυνσης

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή KN95, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Ειδικότερα, οι  ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Κίνδυνος μόλυνσης 

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Ευρήματα μελέτης 

Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορονοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%), δηλαδή μία πιθανότητα στις χίλιες ο ένας να κολλήσει τον άλλο. Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι έως 10%.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν δύο άνθρωποι – ο ένας με τον κορονοϊό και ο άλλος χωρίς – δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορονοϊό.

“Δεν περιμέναμε ούτε εμείς ότι σε μια απόσταση αρκετών μέτρων θα χρειάζεται τόσο λίγος χρόνος για να απορροφηθεί μια λοιμογόνος δόση από την αναπνοή του φορέα του κορονοϊού. Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης χωρίς μάσκες είναι τρομερά μεγάλος μετά από λίγα μόλις λεπτά, ακόμη και σε μια απόσταση τριών μέτρων, αν τα μολυσμένα άτομα έχουν ψηλό ιικό φορτίο της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού”, δήλωσε ο Μπόντενσατς, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες λοίμωξης που υπολόγισαν, είναι οι μεγαλύτερες δυνατότητες, ενώ “στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι δέκα έως 100 φορές μικρότερη”, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσος αέρας διαρρέει ή εισρέει από τα άκρα της μάσκας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

“Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να φοράνε μάσκα εν μέσω της πανδημίας, όπως δείχνουν και τα ευρήματα μας”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης 

Θετικά στην παραλλαγή Όμικρον τα δύο ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα

Παιδικά εμβόλια κορωνοϊού: Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις τα παραλάβουμε – Αυξάνονται οι εμβολιασμοί 1ης και 3ης δόσης

Αυτή η άσκηση με έσωσε μετά από ένα οκτάωρο μπροστά από τον υπολογιστή

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.