ΕΟΔΥ στο HS: Πολύ πιθανό να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας το Όμικρον

Η νέα παραλλαγή Όμικρον μπορεί να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορα και να βρίσκεται στη χώρα μας, αλλά να μην έχει εντοπιστεί ακόμη. Αυτό επισημαίνουν σε συνέντευξη, που μας παραχώρησαν, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

Η δήλωση – βόμβα πυροδοτεί την ήδη περιρρέουσα ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που η εμφάνισή του μπορεί για κάποιους επιστήμονες να μην ήταν έκπληξη, αλλά δεν παύει να είναι μία, ακόμη, αόρατη απειλή στη μάχη με την COVID-19.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει πόσο μεταδοτική είναι η παραλλαγή Όμικρον. Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες, που ανέπτυξαν τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 και ετοιμάζουν και φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, έχουν σηκώσει μανίκια και μελετούν κατά πόσο τα σκευάσματά τους μπορούν να την καταπολεμήσουν.

Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να είναι, ήδη, στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να έχει περάσει τα σύνορά μας η νέα παραλλαγή Όμικρον και να μην έχει εντοπιστεί ακόμη, οι ειδικοί μας απάντησαν ως εξής:

“Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει σύνορα. Γενικότερα, όμως, η έγκαιρη κινητοποίηση και η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις από την περιοχή της Ν. Αφρικής θα καθυστερήσει την εισαγωγή και τη διασπορά του Όμικρον στην Ευρώπη. Αν τυχόν, όμως, το στέλεχος Όμικρον είναι πιο μολυσματικό, είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε σχέση με το Δέλτα”.

Σύμφωνα με τους κυρίους Ζαούτη και Παρασκευή, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εξακολουθεί να κυριαρχεί το στέλεχος Δέλτα. “Το στέλεχος, που κυριαρχεί στην Ελλάδα, είναι το Δέλτα και αυτό αφορά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Αυτό συμβαίνει, γιατί το Δέλτα είναι πιο μολυσματικό από το Άλφα, που κυριαρχούσε πριν να εμφανιστεί και να κυριαρχήσει στη χώρα μας το Δέλτα”.

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ για την παραλλαγή Όμικρον

ΕΟΔΥ στο HS: Πολύ πιθανό να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας το ΌμικρονΟ εντοπισμός του νέου στελέχους έχει σημάνει συναγερμό στον ΕΟΔΥ και στις υπόλοιπες υγειονομικές Αρχές εντός και εκτός της χώρας μας.

“Ο ΕΟΔΥ σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει το δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης, προκειμένου να γίνει έγκαιρη ταυτοποίηση των στελεχών Όμικρον, να ενημερώνεται από τους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του Όμικρον, τη σημασία των τυχόν διαφορετικών χαρακτηριστικών, την επικοινωνία των δεδομένων στην κοινότητα και στους ειδικούς για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη δημόσια υγεία και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που συμβάλλουν στη διαχείριση της επιδημίας, συλλέγει, αναλύει και επικοινωνεί δεδομένα, που αφορούν στο στέλεχος Δέλτα, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις που αφορούν στο Δέλτα”, αναφέρει ο κ. Ζαούτης.

Και προσθέτει: “Η εμπειρία μας από τη διαχείριση της επιδημίας μας έχει διδάξει ότι δεν χρειάζεται πανικός και ότι κάθε κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογική, με κατάλληλη επικοινωνία με την κοινότητα και χρησιμοποιώντας τα μέσα που διαθέτουμε, ή τυχόν νέα μέσα, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Το στέλεχος Όμικρον περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην εξωτερική πρωτεΐνη του ιού, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν έχει τροποποιημένες βιολογικές ιδιότητες. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και όταν έχουμε περισσότερα στοιχεία, θα αποφασίσουμε για τη στρατηγική αντιμετώπισης”.

Η γονιδιωματική ανάλυση

ΕΟΔΥ στο HS: Πολύ πιθανό να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας το Όμικρον
Ο κ. Θ. Ζαούτης

Ειδικότερα η γονιδιωματική ανάλυση έδειξε ότι περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην εξωτερική πρωτεΐνη spike, που καθορίζει κρίσιμες λειτουργίες του ιού, όπως η μολυσματικότητα ή το αν μπορεί να διαφύγει της υπάρχουσας ανοσίας, που έχει αναπτυχθεί μέσω εμβολίου ή φυσικής μόλυνσης. Προς το παρόν οι αρμόδιοι είναι σε αναμονή για το ποιες, ακριβώς, είναι οι ιδιότητες του στελέχους αυτού.

Από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 33.000 δείγματα, όπως αναφέρεται και στην επικαιροποιημένη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Οι πληροφορίες αυτές είναι καίριας σημασίας, δεδομένου ότι παρέχουν δεδομένα αναφορικά με τα ποσοστά των στελεχών ανά περιφερειακή ενότητα και ανάλογα λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας.

ΕΟΔΥ στο HS: Πολύ πιθανό να έχει περάσει, ήδη, τα σύνορά μας το Όμικρον
Ο κ. Δ. Παρασκευής

Ρωτήσαμε τον κ. Ζαούτη και τον κ. Παρασκευή και για τον νέο τρόπο καταγραφής των θανάτων από τις επιπλοκές της COVID-19, πώς προχωρά και εάν αποδίδει. Όπως μας είπαν, ο τρόπος καταγραφής των θανάτων δεν έχει αλλάξει, ούτε θα αλλάξει στο μέλλον. Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ αναφορικά με τον ορισμό και την καταγραφή θανάτων, που σχετίζονται με την COVID-19.

“Το στέλεχος Δέλτα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, αλλά ως οργανισμός είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα και να συμμετέχουμε στη λήψη αποφάσεων για τα κατάλληλα μέτρα, πάντα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός και η επιστήμη μας παρέχει τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση και αυτού του κινδύνου”, κατέληξαν.

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρίδου: Η παραλλαγή Όμικρον υπαγορεύει εντατικοποίηση εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων προστασίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.