Δύσκολος Δεκέμβριος για τους ανεμβολίαστους – Τι θα πει ο Θ. Πλεύρης

Δύσκολος ο Δεκέμβριος για τους ανεμβολίαστους. Η πίεση για εμβολιασμό εντείνεται και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα. Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πει ο Θ. Πλεύρης, που την Πέμπτη θα προχωρήσει σε εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νοέμβριος ήταν ένας, ακόμη, δύσκολος μήνας. Έκλεισε με περίπου 200.000 νέα κρούσματα, περισσότερες από 2.200 θανάτους και 664 διασωληνωμένους.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Όμικρον (και η πιθανότητα να… εκτοπίσει το στέλεχος Δέλτα) και η επικείμενη εισβολή της στη χώρα μας (αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη), σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, που αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω, συνιστούν ένα ανησυχητικό «κοκτέιλ» και αυτό που όλοι συζητούν – και όλοι φοβούνται και απεύχονται – είναι πόσο ακόμη θα ανέβουν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της επιδημίας και αν θα μας «κλείσουν» πριν ή μετά τα Χριστούγεννα… Άσχετα εάν η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν θα συμβεί.

«Ο φόβος φυλάει τα έρημα»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για πολίτες άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16/1, αλλιώς θα τους επιβάλλεται 100 ευρώ πρόστιμο τον μήνα – αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Επιπλέον, στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα διατίθεται δωρεάν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ (self-test) σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο ή ανεμβολίαστο, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

«Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας ότι η Πολιτική Προστασία έχει εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια self-tests επιπλέον και για τις ανάγκες των σχολείων.

Τι θα πει ο Θ. Πλεύρης

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στους άνω των 60 ετών, καθώς είναι εκείνοι, που πληρώνουν βαρύ τίμημα, επιλέγοντας να μην κάνουν το εμβόλιο.

Ο Θάνος Πλεύρης θα αναφέρει ότι είναι η πληθυσμιακή ομάδα, που καταγράφει τους περισσότερους θανάτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους δύο μήνες το 82,4% των ασθενών, που έχασε τη ζωή του από επιπλοκές της COVID-19 μέσα στα νοσοκομεία, είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων.

Από τις 3.329 νεκρούς της επιδημίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι 2.746 ήταν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι.

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται να ακολουθήσει σκληρή γραμμή, παρουσιάζοντας όλα τα ανησυχητικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν και από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων της επιδημίας στη χώρα μας.

Οι 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό και οι 7 στις 10 διασωληνώσεις αφορούν αποκλειστικά σε πολίτες άνω των 60 ετών, από τους οποίους οι 8 στους 10, που παλεύουν διασωληνωμένοι, δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τον περασμένο Οκτώβριο οι νεκροί ηλικίας άνω των 65 χρόνων ήταν 874 και τον Νοέμβριο 1.872.

Στο Υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες θα έχουν εμβολιαστεί έως και 200.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Εισηγήσεις για νέα μέτρα

Εξάλλου ο Υπουργός Υγείας, πέρα από την εξειδίκευση των μέτρων, αναμένεται να προσθέσει και κάποια ακόμη, με βάση και τις εισηγήσεις των επιστημόνων.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια 24 – αντί 48 – ωρών, με τους ανεμβολίαστους να επωμίζονται το κόστος. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τόσο από ανεμβολίαστους όσο και από εμβολιασμένους.

Επιπλέον στο τραπέζι είναι και το click away για τους ανεμβολίαστους στο λιανεμπόριο, όπως και το take away για την εστίαση.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στα παιδιά και στη χώρα μας – σε επιφυλακή για την Όμικρον

Δωρεάν rapid test σε 176 σημεία, σήμερα Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.