Θεοδωρίδου: Η παραλλαγή Όμικρον υπαγορεύει εντατικοποίηση εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων προστασίας

«Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον μας υπαγορεύει εντατικοποίηση των εμβολιασμών και τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος η κα Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά στη νέα παραλλάγή Όμικρον , που έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως είπε, «Βιώνουμε μια κατάσταση, που ήταν αναμενόμενη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την διάθεση εμβολίων σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», προσθέτοντας ότι «το άλφα και το ωμέγα είναι η ψυχραιμία».

Το ιδιαίτερο σε αυτή την περίπτωση «είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που εμφανίζει στο γονίδιο της πρωτεΐνης της ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στον οργανισμό», συμπληρώνοντας ότι «οι προβληματισμοί είναι αρκετοί και χρειάζεται χρόνος για τις απαντήσεις».

Μελέτη για την κυτταρική ανοσία

Σύμφωνα με τα όσα είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ,Μαρία Θεοδωρίδου, μελέτη έδειξε ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού δηλαδή τις μεταλλάξεις. «Επομένως ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση στην αποτελεσματικότατα λόγω των παραλλαγών, είναι η μόνη προστασία» είπε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών 

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών είπε: «Η μελέτη αποτελεσματικότητας έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες. Το εμβόλιο δεν θα έρθει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το νωρίτερο.Μέχρι να έρθουν τα εμβόλια, θα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία».

Το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε επίσης 

Όμικρον: Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης και ποιες οι διαφορές από την Δέλτα

Στα ύψη τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοιό

Πλεύρης: Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στα παιδιά και στη χώρα μας – σε επιφυλακή για την Όμικρον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.