Παπαευαγγέλου: Μεγάλη η διασπορά του ιού – Ρεκόρ εισαγωγών

«Έχουμε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί», είπε η καθηγήτρια παιδιατρικής -λοιμωξιολόγίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για να προσθέσει ότι, σταθεροποίηση παρουσιάζει η πανδημία αλλά σε υψηλό επίπεδο.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 54.000 ενεργά κρούσματα, ενώ νέες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Εύβοια, Χανιά και Ηράκλειο.

Στο 88% η πληρότητα στις ΜΕΘ

Η πίεση μεγαλώνει και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στην επικράτεια να φτάνει στο 88%. Όπως είπε, «έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας», υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών». Αλλά χθες είχαμε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που έφθασαν τις 590.

Εκτίμησε δε , ότι θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους- διασωληνωμένους. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 64 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η θνητότητα είναι υψηλή σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κανουν για να πάνε στο σχολείο.

Παρατήρησε ότι υψηλή θνητότητα εντοπίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή κατηγορία των 65+.

Η κα. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι σε μια μερίδα του πληθυσμού υπάρχει μια «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας από τους εμβολιασμένους».

Αύξηση εμβολιασμού

Από το τέλος του Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1,2 εκατ. εμβολισμοί, 320.000 συνάνθρωποι μας έκαναν την πρώτη δόση”, είπε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι, η  εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση, το τελευταίο διάστημα.

Όμως, σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου,  παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως π.χ. η Πέλλα.  Οι νεότεροι ανταποκρίνονται περισσότερο και εμβολιάζονται.

Αναφερόμενη τέλος, στην Χριστουγεννιάτικη περίοδο είπε ότι οι γιορτές επιδεινώνουν τον κίνδυνο, λόγω κυρίως της αυξανόμενης κινητικότητας.

Διαβάστε επίσης 

Νέα αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού με ανησυχητικά πολλές μεταλλάξεις

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα με 526 νέα κρούσματα- Πού εντοπίστηκαν

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.