Ξεκινά η διάθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία

Ξεκινά η διάθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε 10 νοσοκομεία όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ειδικότερα, για την πρώτη φάση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων επιλέχθηκαν δέκα νοσοκομεία με κριτήριο την εμπειρία που έχουν τόσο σε ασθενείς COVID-19, όσο και στην διαδικασία της έγχυσης με παράλληλη διερεύνηση της γεωγραφικής κατανομής των ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Π.Γ.Ν.Θ. «Σωτηρία», Γ.Ν. Σισμανόγλειο, ΑΧΕΠΑ, Γ.Ν. Παπαγεωργίου, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Π.Γ.Ν. Λάρισας, Γ.Ν. Λαμίας, Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, Π.Γ.Ν. Πατρών-Ρίου, Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.

Διαδικασία χορήγησης 

Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή Αίτηση Χορήγησης Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Έχει ηλικία 12 ετών και άνω

Έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test

Το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις ο υποβληθεί η ηλεκτρονική  αίτηση, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης.

Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής θα παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είπε ότι οι βασικές κατηγορίες των ασθενών που θα μπορούσαν να πάρουν μονοκλωνικά αντισώματα προκειμένου να ξεπεράσουν την COVID-19, είναι:

οι ανοσοκατεσταλμένοι

οι μεταμοσχευμένοι

ασθενείς με νεοπλασίες

εγκυμονούσες στο 3ο τρίμηνο

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα χορηγηθούν υπό συγκεκριμένα κριτήρια κατόπιν αιτήσεων των γιατρών που θα τις κρίνει ειδική πενταμελής επιτροπή. H 5μελής επιτροπή γιατρών θα εξετάζει κάθε περίπτωση ασθενούς ξεχωριστά.

Το αίτημα θα εξετάζεται εντός 24-48 ωρών και στη συνέχεια θα δίνεται απάντηση από την επιτροπή για χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, καθώς απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον.

Γκάγκα: Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό, εάν έχουμε συμπτώματα

Κατά την ενημέρωσή, του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας, στη χώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έστειλε το μήνυμα: «Πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό, εάν έχουμε συμπτώματα. Δεν περιμένουμε οκτώ ημέρες με πυρετό και δύσπνοια. Είναι σημαντικό… Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι ασθενείς πηγαίνουν αργά στον γιατρό και είναι δύσκολο να γίνουν καλά». Λέγοντας χαρακτηριστικα:«Κρατάμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και προσέχουμε τις επαφές μας».

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, από τους πολίτες που είναι διασωληνωμένοι, 19% είναι εμβολιασμένοι και 81% ανεμβολίαστοι.

Διαβάστε επίσης 

Παπαευαγγέλου: Μεγάλη η διασπορά του ιού – Ρεκόρ εισαγωγών

Νέα αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού με ανησυχητικά πολλές μεταλλάξεις

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα με 526 νέα κρούσματα- Πού εντοπίστηκαν

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.