Τσιόδρας: Απαραίτητη η τρίτη δόση εμβολίου- προστατεύει και από επαναλοίμωξη

Απαραίτητη χαρακτήρισε τη τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, o καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Κατά την ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, υπογράμμισε  πως «η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει κατά 11 φορές από την πιθανότητα λοίμωξης και κατά 20 φορές από σοβαρή λοίμωξη και θανατηφόρα έκβαση».

Εκτίμησε δε,  ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κάνεις αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλη ηλικία.

Ο νέος κορονοϊός προκαλεί επαναλοιμώξεις 

Μάλιστα ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιο απαραίτητος, επειδή ο συγκεκριμένος κορονοϊός σε σύγκριση με τους άλλους κορονοϊούς, προκαλεί επαναλοιμώξεις. Η πιθανότητα νέας μόλυνσης μετά από νόσηση, αυξάνεται περίπου τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων, μέχρι τους 16 μήνες.

Σημείωσε παράλληλα,  ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.

Εμβολιασμός παιδιών 

Σε ό,τι αφορά των εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών, ανέφερε ότι στην Αμερική παρουσιάστηκαν μοντέλα του FDA και του CDC σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που εμβολιάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης, νόσου και λιγότερες νοσηλείες και δόθηκαν οδηγίες για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών.

Εμβόλιο κατά της γρίπης 

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τον χειμώνα αυτό θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο. Όσον αφορά τα νέα φάρμακα σημείωσε ότι ήδη εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα και γίνονται διακρατικές συμφωνίες για τη χρήση τους.

Σημειώσε τέλος, ότι τα κύματα αυτά θα έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, αν έχει εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 75% του πληθυσμού και ακόμη μικρότερες, αν η κάλυψη ξεπεράσει το 85%.

Διαβάστε επίσης 

Τηλεδιάσκεψη Πλεύρη και Γκάγκα με ΠΙΣ και Ιατρικούς Συλλόγους ενόψει επίταξης

Βολές από την Επιτροπή Εμβολιασμών στον Γκίκα Μαγιορκίνη για τον εμβολιασμό έναντι COVID-19 και γρίπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.