Κρεμμύδια: Βάλτε τέλος στα δάκρυα με αυτά τα κόλπα

Τα κρεμμύδια κάνουν τα μάτια σας να καίνε για τον ίδιο λόγο που σας κάνουν να κλαίτε: χάρη στον συνδυασμό αυτής της χημικής ένωσης και του ενζύμου που συντίθεται όταν κόβεται ένα κρεμμύδι.

Αυτό δημιουργεί συν-προπαναιθιακό-S-οξείδιο, ένα πτητικό αέριο που κάνει τα μάτια σας να καίγονται και να γεμίζουν με δάκρυα, λέει ο Eric Block,  ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Albany, ειδικός στη χημεία τροφίμων και συγγραφέας του Garlic and Other Alliums: The Lore and the Science.

Γιατί τα κρεμμύδια σε κάνουν να κλαις;

Το κρεμμύδι περιέχει τόσο τον χημικό πρόδρομο του αερίου όσο και ένα ένζυμο ενεργοποίησης που επιπλέει στα κύτταρα του κρεμμυδιού σε μικρές κλειστές περιοχές (κενά).

Ένα κρεμμύδι κόβεται σε φέτες, κόβεται σε κύβους ή δαγκώνεται.

Ο πρόδρομος και το ένζυμο αναμειγνύονται, δημιουργώντας ένα ασταθές χημικό ερεθιστικό.

Σε θερμοκρασία δωματίου, αυτό το ερεθιστικό μετατρέπεται γρήγορα σε αέριο που εξαπλώνεται στον αέρα.

Το αέριο ενεργοποιεί υποδοχείς πόνου στα μάτια και τη μύτη που έχουν σχεδιαστεί για να σας προστατεύουν από χημικές ουσίες, καπνό και άλλους κινδύνους.

Οι δακρυϊκοί αδένες (δακρυϊκοί αδένες) στα μάτια στη συνέχεια κάνουν δάκρυα για να ξεπλύνουν το ερεθιστικό.

Κρεμμύδια: Βάλτε τέλος στα δάκρυα

Βάλτε τα κρεμμύδια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν. Οι πολύ χαμηλές αναστέλλουν τη δραστικότητα των ενζύμων και επιβραδύνουν τις αντιδράσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και όταν μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια ενώ η μυρωδιά τους παραμένει ισχυρή, δεν καίνε στα μάτια.

Χρησιμοποιήστε κοφτερό μαχαίρι. Καθώς κόβετε το κρεμμύδι απελευθερώνονται τα ένζυμα. Όσο πιο κοφτερό είναι ένα μαχαίρι τόσα λιγότερα κύτταρα θα καταστρέψει, οπότε θα απελευθερωθούν και λιγότερα ένζυμα.

Μην κόψετε τη ρίζα του κρεμμυδιού. Στη ρίζα υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση ενζύμων. Αυτό θα σας βοηθήσει και στον τεμαχισμό του καθώς θα κρατιέται το κρεμμύδι ολόκληρο και δεν θα διαλύεται κατά το κόψιμο.

Φροντίστε ο χώρος της κουζίνας να αερίζεται επαρκώς! Ένα ανοιχτό παράθυρο ή ακόμα και ο ανεμιστήρας θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Ξεπλύντε τα κρεμμύδια αφού τα καθαρίσετε.  Το νερό απορροφά το αέριο που παράγεται.

Πηγή: allaboutvision.com

Διαβάστε επίσης 

Τι, ακριβώς, είναι η kombucha;

Θεσσαλονίκη: Η ελληνική πόλη της γαστρονομίας με τη σφραγίδα της UNESCO

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.