Πότε πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο αν έχετε διαγνωσθεί με κορωνοϊό

Πότε τα συμπτώματα της COVID-19 επιδεινώνονται και πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο; Πώς θα το καταλάβετε όταν έχετε διαγνωσθεί με κορωνοϊό;

Εάν έχετε διαγνωσθεί με κορωνοϊό και έχετε ξηρό βήχα και πυρετό και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, δεν είναι καιρός να καθυστερήσετε να πάτε στο νοσοκομείο. Η δύσπνοια είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της COVID-19.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα έχουν ήπια συμπτώματα χωρίς δυσκολία στην αναπνοή. Όσοι όμως αγωνίζονται να αναπνεύσουν χρειάζονται άμεση νοσηλεία.

Η δύσπνοια της COVID-19

Τα άτομα με COVID-19 εμφανίζουν μια ποικιλία συμπτωμάτων που μοιάζουν με τη γρίπη, λέει ο Δρ Έρικ Χάουελ, πρόεδρος της Εταιρείας Νοσοκομειακής Ιατρικής.

«Η βασική διάκριση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη δεν έχουν δύσπνοια», λέει.

«Και ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι με COVID-19 δεν έχουν δύσπνοια».

Ωστόσο, εάν κάποιος εμφανίσει δύσπνοια, αυτός είναι ένας παράγοντας κινδύνου για πιο σοβαρές επιπτώσεις της νόσου, προσθέτει.

Επίσης οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση και την ψυχική κατάσταση – τις οποίες πιθανόν να παρατηρήσουν πρώτα τα μέλη της οικογένειας ή οι φίλοι – είναι ένδειξη για άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο, λέει ο Howell, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και διευθυντής τμήματος νοσοκομειακής ιατρικής στο Johns Hopkins Bayview Medical Center στη Βαλτιμόρη.

«Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε πραγματικά δύσπνοια, βήχετε πολύ και ανεβαίνει ο πυρετός τότε πρέπει να πάτε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών». Αυτό υποστηρίζει και η Δρ. Darlene Tad-y, αντιπρόεδρος κλινικών υποθέσεων για το Colorado Hospital Association και νοσοκομειακός ιατρός στο UCHealth University of Colorado Hospital .

Σημάδια δυσφορίας

Αυτά είναι τα σημεία και συμπτώματα της COVID-19 που απαιτούν αξιολόγηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για πιθανή νοσηλεία:

Δυσκολία αναπνοής. Εάν έχετε δύσπνοια ακόμη και όταν ξεκουράζεστε, θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό για να αποτρέψετε την επιδείνωση της κατάστασης.

Ή εάν η αναπνοή σας καταπονείται από καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα από το ένα δωμάτιο στο άλλο, για παράδειγμα. Τα μέλη της οικογένειας ή άλλοι μπορεί να εντοπίσουν τα σημάδια ότι κάποιος έχει πρόβλημα στην αναπνοή. Π.χ., η ομιλία ενός ατόμου μπορεί να διακόπτεται καθώς σταματά για να πάρει την ανάσα του.

Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, εκτός από τη φυσική εξέταση, θα υποβληθείτε σε μη επεμβατική εξέταση που ονομάζεται παλμική οξυμετρία. Η εξέταση αυτή μετρά το επίπεδο του οξυγόνου που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Εάν ο κορεσμός οξυγόνου σας είναι πολύ χαμηλός, αυτό είναι ανησυχητικό για οποιαδήποτε ιατρική πάθηση.

Πόνος στο στήθος. Τα άτομα με COVID-19 μπορεί να έχουν πόνο στο στήθος ή κάτω από το στέρνο τους. Οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος πρέπει να αξιολογείται, ώστε οι γιατροί να μπορούν να προσδιορίσουν τη συγκεκριμένη πηγή πόνου ή δυσφορίας.

Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση. Η έντονη σύγχυση, η υπερβολική υπνηλία και η αδυναμία αφύπνισης είναι συμπτώματα έκτακτης ανάγκης που μπορεί να εμφανιστούν λόγω μειωμένης κυκλοφορίας οξυγόνου στο σώμα.

Μπλε πρόσωπο ή χείλη. Εάν το πρόσωπο ή τα χείλη σας γίνονται μπλε, αυτό είναι σημάδι υποξίας ή έλλειψης επαρκούς οξυγόνου. «Οτιδήποτε υποδηλώνει ότι οι πνεύμονές σας επηρεάζονται, πρέπει πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.

Συμπτώματα που πρέπει να παρακολουθείτε στενά

Εάν δεν αντιμετωπίζετε δύσπνοια, αλλά αισθάνεστε προοδευτικά πιο άρρωστοι, μπορεί να χρειαστεί να αξιολογηθείτε εάν αυτά τα συμπτώματα συνεχιστούν:

Πυρετός. Ο πυρετός μαζί με μυϊκούς πόνους και κόπωση είναι συμπτώματα της COVID-19.

Μειωμένη αίσθηση όσφρησης ή γεύσης. Η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια.

Γαστρικά προβλήματα. Τα γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδιαίτερα η σοβαρή διάρροια, είναι πιο κοινά στην COVID-19 παρά με τη γρίπη.

Αυξανόμενος βήχας. Ο επίμονος ξηρός βήχας είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της COVID-19. Εάν συνεχίζει να επιδεινώνεται μαζί με άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την COVID, θα πρέπει να αξιολογηθείτε.

Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύετε τους γύρω σας καθώς βήχετε. Να βήχετε στο εσωτερικό του αγκώνα σας, να πετάτε τα χαρτομάντηλά σας και να φοράτε τη μάσκα. Παρόλο που μπορεί να μην παράγετε πολλή βλέννα ή φλέγμα, θα μπορούσατε να μολύνετε άλλους καθώς στέλνετε αναπνευστικά σταγονίδια στον αέρα.

Πηγή:health.usnews.com

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα – Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορωνοϊού

Πώς θα προσέρχονται από τη Δευτέρα στο σχολείο οι μαθητές;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.