Τελικά πώς επιδρά ο καιρός στη μετάδοση του SARS-CoV-2

Η επίδραση του καιρού στη μετάδοση του ιού του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους επιστήμονες. Μάλιστα το κοινό θεωρεί ότι κινδυνεύει λιγότερο το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών.

Η επίδραση των μετεωρολογικών παραγόντων και του καιρού στη μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι αμφισβητούμενη.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης μελέτης. Η μελέτη των Francesco Sera και συνεργατών δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications 12, 5968 (2021).

Σκοπός των ερευνητών ήταν η εκτίμηση της επίδρασης μετεωρολογικών παραγόντων κατά την αρχική φάση της πανδημίας COVID-19.

Παράλληλα έλαβαν υπόψη την επίπτωση άλλων παραγόντων στην πορεία της πανδημίας: κοινωνικο-οικονομικές παράμετροι και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις με μέτρα σωματικής απομάκρυνσης για την αποτροπή της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μετρίου βαθμού συσχέτιση της μέσης θερμοκρασίας και του αριθμού αναπαραγωγής Re του SARS-CoV-2. Έλαβαν δεδομένα από 409 πόλεις σε 26 χώρες ανά την υφήλιο.

Μείωση το καλοκαίρι κατά 0.087

Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10°C η εκτιμώμενη μείωση του δείκτη Re ήταν της τάξης του 0.087 (95% όρια αξιοπιστίας 0.025 έως 0.148).

Μείωση με τα μέτρα κατά 0.285

Ωστόσο, ο περιορισμός των συναθροίσεων και η καθολική χρήση μάσκας οδήγησε σε μια εκτιμώμενη μείωση του δείκτη Re της τάξης του 0.285.

Πρακτικά, η επίδραση της λήψης μέτρων οδήγησε σε μείωση του δείκτη αναπαραγωγής Re κατά 6 φορές περισσότερο συγκριτικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η επίδραση των μετεωρολογικών παραγόντων δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι παρεμβάσεις της Πολιτείας και η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρέασαν περισσότερο το μοτίβο της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Διαβάστε επίσης

Η μετάλλαξη Δέλτα στέλνει στο νοσοκομείο παιδιά και νέους

Κατά 24% έχουν αυξηθεί οι θάνατοι νέων λόγω COVID-19, τι πάει λάθος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.