Παπαευαγγέλου: Κανένας εφησυχασμός-έκκληση για εμβολιασμό

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Όπως είπε, η  πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%  και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Σταθερή η πορεία της πανδημίας

Η κα. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Περισσότερα στοιχεία για την πανδημία έδωσε η κα. Παπαευαγγέλου τονίζοντας  πως ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει στο 1,1%.

Όσον αφορά τα παιδιά, τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, παραμένει σταθερός.

«Περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους εφήβους άνω των 15, όπου και αγγίζει το 33% ο εμβολιασμός τους».

Η κα. Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται υψηλή θετικότητα σε Πιερία, Κοζάνη, Χαλκδική, Λάρισα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ σε αυτές τις ηλικίες παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών.

Η κα. Παπαευαγγέλου επισήμανε πως επίσης υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις κόκκινες περιοχές, οι οποίες αγγίζουν 42-55%.

Όσον αφορά την Αθήνα, παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα αύξηση του ιικού φορτίου στο νότιο, βόρειο και κεντρικό τομέα  των Αθηνών.

Πάντως τα περισσότερα ενεργά κρούσματα παρατηρούνται στη Λάρισα, όπου είναι 1.200, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 3.000 τα ενεργά κρούσματα.

«Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται,  ενώ το 90% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ.  Η πληρότητά των ΜΕΘ COVID , είναι κοντά στο 60% στην επικράτεια και στο 94% στη Θεσσαλονίκη.

«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 12 φορές περισσότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Ακόμη και σήμερα 1 στους 4 Έλληνες πάνω των 70 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και άρα πιο ευάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόληψη μέσω εμβολιασμού αποτελεί το σημαντικότερο όπλο. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της νόσου, καθώς αν και δεν αποκλείει την πιθανότητα να κολλήσει, οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν ακόμη κι αν εκτεθούν», κατέληξε.

Μαγιορκίνης: Η πανδημία περνά σε φάση ύφεσης

Από την πλευρά του, ο Γκίγκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει μία μείωση στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.

«Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση, συγκεκριμένα 5%. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών αυξήθηκε στους 200 ανά ημέρα.

Μέσω του εμβολιασμού η ένταση της πανδημίας είναι ελεγχόμενη και η αύξηση νοσηλειών στα νοσοκομεία είναι  διαχειρίσιμη», τόνισε, επισημαίνοντας πως στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία πως η πανδημία περνάει σε φάση ύφεσης.

Να σημειωθεί, ό,τι η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους και οι καθηγητές Γκίγκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου συμφώνησαν στο γεγονός πως δεν πρέπει οι πολίτες να ξεχάσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τώρα που αυξάνονται οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, επιμένοντας πως τώρα αυτό αποτελεί το βασικό στοίχημα.

Διαβάστε επίσης 

Ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για την 3η δόση στους άνω των 50 ετών

Γκάγκα: Ο εμβολιασμός θα φέρει το τέλος της πανδημίας

Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στους ασθενείς με καρκίνο

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.