Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στους ασθενείς με καρκίνο

Βαρύ είναι το αποτύπωμα της πανδημίας, στους ασθενείς με καρκίνο, στη χώρα μας. Με βάση τα αποτελέσματα μελετών, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ογκολογικοί ασθενείς επιδεινώθηκαν, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Στην επίσημη παρουσίαση των 2 μελετών για τις καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες και στη διάγνωση και έναρξη των θεραπειών των ασθενών με καρκίνο, προχώρησε η Πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece,.  Καταγράφοντας με σαφήνεια τις αιτίες των καθυστερήσεων στην έναρξη της θεραπείας και της ακτινοθεραπείας, όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου.

Οι δύο μελέτες εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, από το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Στόχος να εντοπίσουν και να καταγράψουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Αιτίες των καθυστερήσεων

Η κα Αποστολίδου, δήλωσε σχετικά: «Οι δύο μελέτες καταγράφουν με σαφήνεια τις αιτίες των καθυστερήσεων στην έναρξη της θεραπείας και της ακτινοθεραπείας».

Και στις δύο μελέτες συνεκτιμήθηκε και η επίδραση που είχε η περίοδος της πανδημίας, από την άνοιξη του 2020, η οποία επιδείνωσε σημαντικά τις συνθήκες για τους ασθενείς.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ογκολογικοί ασθενείς και πριν την εμφάνιση της πανδημίας, συνέχισαν να υπάρχουν ή και επιδεινώθηκαν κατά τη πρώτη φάση της.

Έτσι ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (13%) κρίνει αποτελεσματικές τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά το 2ο & 3ο κύμα της πανδημίας σε σχέση με το 64% κατά το 1ο κύμα).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκαν:

  • ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων,
  • μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις
  • μεγάλες ελλείψεις προσωπικού
  • πρωτοφανείς ελλείψεις αναλώσιμων υλικών
  • διακοπή η τροποποίηση των περισσότερων τύπων αντικαρκινικής θεραπείας
  • μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού
  • εμφάνιση μορφών καρκίνου σε προχωρημένα στάδια
  • διακοπή προγραμμάτων πρόληψης & προ-συμπτωματικών ελέγχων

Η κ. Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) υπογράμμισε ότι «Κατά την διάρκεια της πανδημίας, χάθηκαν ή καθυστέρησαν προσυμπτωματικές εξετάσεις, εξετάσεις παρακολούθησης, θεραπείες ογκολογικών ασθενών».

Χειρουργικές επεμβάσεις

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Καραϊτιανός, ανέφερε : «Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης της πανδημίας εκτιμάται ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο παγκοσμίως αναβλήθηκαν ως συνέπεια των αναγκών νοσηλείας COVID-19 ασθενών. και της έλλειψης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε πολλές χώρες κατέστη αναγκαία η διαλογή ογκολογικών χειρουργικών ασθενών. Οι ασθενείς αμελούσαν τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο».

Διαβάστε επίσης 

Δέλτα: Ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι έχουν ίδιο ιικό φορτίο όταν μολύνονται

Τα μάτια αποκαλύπτουν τα πάντα για την υγεία της καρδιάς

Λίπος στο συκώτι: Μειώστε το τρώγοντας

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.