Ο κορονοϊός χτυπάει και στα δάχτυλα – Πως εξηγείται

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι που νοσούν με κορονοϊό αναπτύσσουν εξανθήματα στα δάχτυλα των ποδιών, ή ακόμη και των χεριών τους.

Το Covid toe («δάχτυλο COVID») φαίνεται να είναι μια παρενέργεια της μετάβασης του σώματος σε κατάσταση «επίθεσης» για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Οι ερευνητές λένε ότι έχουν εντοπίσει τα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος που φαίνεται να εμπλέκονται.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Dermatology, μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη θεραπειών με στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το «δάχτυλο» της COVID-19  μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους.

Συμπτώματα

Για κάποιους είναι ανώδυνο, αλλά το εξάνθημα μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνο, προκαλώντας φαγούρα, ευαίσθητες φουσκάλες και πρήξιμο.

Το προσβεβλημένο δέρμα  έχει κόκκινο ή μοβ χρώμα. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν επώδυνα  εξογκώματα ή περιοχές με τραχύ δέρμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πύον.

Άλλοι το έχουν για μήνες, άλλοι για εβδομάδες. Συχνά, δεν θα έχουν κανένα από τα κλασικά συμπτώματα COVID-19, όπως ο επίμονος βήχας, ο πυρετός και η απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά ή τη γεύση .

Ευρήματα μελέτης

Τα ευρήματα της μελέτης, βασισμένα σε εξετάσεις αίματος και δέρματος. Υποδηλώνουν ότι δύο τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του συγκεκριμένου συμπτώματος. Τα δύο αυτά τμήματα περιλαμβάνουν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το ένα πρόκειται για μια αντιική πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1, ενώ το άλλο είναι ένας τύπος αντισώματος που προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του ατόμου, όχι μόνο τον ιό που εισβάλλει.

Τα κύτταρα που φέρουν μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις πληγείσες περιοχές εμπλέκονται επίσης, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, Γαλλία.

Οι ερευνητές μελέτησαν 50 άτομα με «δάχτυλο Covid» την άνοιξη του 2020 και 13 άλλα με παρόμοιες βλάβες, οι οποίες, όμως,  δεν συνδέονταν με λοιμώξεις από Covid, επειδή εμφανίστηκαν πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Ο Βρετανός ποδίατρος δρ. Άιβαν Μπρίστοου δήλωσε ότι για τους περισσότερους, οι βλάβες συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους.

Κάποιοι όμως μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με κρέμες και άλλα φάρμακα.«Η επιβεβαίωση της αιτίας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της», είπε ο γιατρός.

Μετάλλαξη Δέλτα

Η δρ. Βερονίκ Μπατάιγ, σύμβουλος δερματολόγος και εκπρόσωπος του British Skin Foundation, είπε ότι το «δάχτυλο COVID» εμφανίστηκε πολύ συχνά κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας. Αλλά ήταν λιγότερο συνηθισμένο στο τρέχον κύμα της παραλλαγής Δέλτα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχουν εμβολιαστεί περισσότερα άτομα, ή έχουν κάποια προστασία από την COVID-19 από παλαιότερες λοιμώξεις.

ΠΗΓΗ: BBC 

Διαβάστε επίσης 

Πλεύρης : Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε ψυχαγωγία και εστίαση

Επιδημιολογικός χάρτης: Στο «κόκκινο» Σέρρες και Καρδίτσα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.