Το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει μειωμένη προστασία μετά από 5 μήνες

Το εμβόλιο της Pfizer εμφανίζει μειωμένη προστασία από COVID-19 κατά 47% μετά από πέντε μήνες, όπως έδειξε νέα αμερικανική έρευνα. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer / BioNTech, στην πρόληψη νοσηλείας και θανάτου, παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Μειώνεται στο μισό η προστασία από το εμβόλιο της Pfizer

Η προστασία από το εμβόλιο Pfizer στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) μειώνεται από το 88% στο 47% μετά από ένα πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Τάρτοφ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και τη “Γκάρντιαν”.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και από αυτούς το 6,6% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους με το εμβόλιο Pfizer κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα της προστασίας έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υψηλή προστασία από το εμβόλιο Pfizer έναντι του κινδύνου νοσηλείας

Η αποτελεσματικότητα της προστασίας του εμβολίου της Pfizer έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.

Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες.

Η προστασία με το εμβόλιο Pfizer από τη Δέλτα

Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες.

Έναντι των άλλων στελεχών του κορονοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Δέλτα διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.

Διαβάστε επίσης

Επανεκκίνηση της διαχείρισης της επιδημίας με νέα επιτροπή, νέους περιορισμούς και νέο ΕΟΔΥ

EMA: Έγκριση 3ης δόσης Pfizer και Moderna στους άνω των 18 ετών

Τα 3 εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι άνω των 50 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.