Θεοδωρίδου: Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου COVID-19 και γρίπης

Ασφαλής χαρακτηρίζεται η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου COVID-19 και γρίπης, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου. 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, για την εμβολιαστική κάλυψη, εξήγησε, πως συστάσεις για τήρηση μεσοδιαστημάτων μεταξύ εμβολίων δεν υφίστανται.

Το CDC και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διατυπώσει ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, όπως και με άλλα εμβόλια.

H ίδια ανέφερε πως πέρυσι με την τήρηση των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού δεν κατεγράφησαν πολλά περιστατικά, ενώ σημείωσε πως το εμβόλιο για τη γρίπη κάθε χρόνο είναι διαφορετικό εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού.

Έκανε λόγο για ισχυρή πιθανότητα να εμφανιστεί και πάλι η γρίπη,  παρά την περσινή απουσία της, εκφράζοντας την ανησυχία για αυξημένα περιστατικά γρίπης φέτος τον χειμώνα λόγω απουσίας ανοσίας του πληθυσμού για τη γρίπη.

Σημειώνεται πως φέτος τα εμβόλια που κυκλοφορούν και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα είναι τετραδύναμα εμβόλια.

Ποιες ομάδες πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη

  • Ηλικίες άνω των 60 ετών
  • Παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών
  • Ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
  • Μεγάλη ομάδα των εγκύων γυναικών που είναι πλέον διευκρινισμένο ότι προστατεύεται και η έγκυος και το κύημα και το νεογνό με τον εμβολιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.
  • Άτομα με παθολογική παχυσαρκία, είτε ενήλικες είτε παιδιά.
  • Παιδιά που παίρνουν θεραπεία με ασπιρίνη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
  • Κλειστοί πληθυσμοί, εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υγείας, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε γενική άσκηση και κέντρα διανομής προσφύγων.
  • Άστεγοι και κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή με διάφορα ζώα που μπορούν να είναι φορείς του ιού.

Ασφαλής η ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου COVID-19 και γρίπης

Αναφερόμενη στον ιό της γρίπης και την COVID-19 η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε πως είναι διαφορετικές λοιμώξεις και το ένα εμβόλιο δεν καλύπτει το άλλο.

Ωστόσο, σημείωσε, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερα μνεία για τους χρονικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμούς.

  • Άτομα ασυμπτωματικά θα πρέπει να εμβολιαστούν μόλις ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους.
  • Άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά εάν είναι αρνητικοί στον ιό, ενώ συμπτωματικοί ασθενείς θα πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.