Θάνος Πλεύρης: Περιμένουμε το επόμενο κύμα επιδημίας

Το επόμενο κύμα της επιδημίας περιμένουμε, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εκφράζοντας τους φόβους του για τις «κόκκινες» περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ
είπε ότι «από τα στοιχεία που παρακολουθούμε, βλέπουμε ότι η πανδημία σε ορισμένες περιοχές δεν έχει την επιπεδοποίηση την οποία θέλαμε για να πάμε στο επόμενο κύμα.

Σε άλλες περιοχές, όμως, όπως στο λεκανοπέδιο, είμαστε στην κατάσταση την οποία θέλουμε, δηλαδή αυτό που περίμεναν οι ειδικοί και περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα επιδημίας».

Μέτρα και επιδημιολογική εικόνα

Φέτος, συνέχισε ο κ. Πλεύρης, έχουμε το εμβόλιο και βεβαίως μία καλύτερη τεχνογνωσία ως προς την αντιμετώπιση της νόσου σε σχέση με πέρυσι.

Για αυτό το λόγο δεν υπάρχουν τα περιοριστικά μέτρα που υπήρχαν το περασμένο φθινόπωρο.

Υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συνολικά και οριζόντια lockdown. Ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές δεν κλείνουν οι οικονομικές δραστηριότητες για να πει κάποιος ότι είναι lockdown.

Θάνος Πλεύρης: Καλή η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο Αττικής πριν το επόμενο κύμα επιδημίας

Από τα στοιχεία που παρακολουθούμε, τόνισε, βλέπουμε ότι η πανδημία σε ορισμένες περιοχές δεν έχει την επιπεδοποίηση την οποία θέλαμε για να πάμε στο επόμενο κύμα επιδημίας . Σε άλλες περιοχές, όμως, όπως στο λεκανοπέδιο, είμαστε στην κατάσταση την οποία θέλουμε, δηλαδή αυτό που περίμεναν οι ειδικοί και περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα επιδημίας.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και νοσηλείες

Δεν είναι τυχαίο ότι όπου υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού με βάση τον μέσο όρο της χώρας, τα κρούσματα είναι παραπάνω και πολύ περισσότερες οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες.

Αυτό, λοιπόν, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι αυτό που μας προστατεύει. Μπορεί, φυσικά, να νοσήσει και ένας εμβολιασμένος, αλλά πιο δύσκολα και πολύ πιο δύσκολα θα έχει σοβαρή νοσηλεία.

Ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ

Τα στοιχεία που έχουμε από τις ΜΕΘ καθημερινά είναι ότι το 90% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι μέσα στις Μονάδες και προέρχονται από το 30% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο ενήλικος πληθυσμός είναι στο 70% εμβολιασμένος. Συνολικά στον πληθυσμό είμαστε στο 58% πλήρως εμβολιασμένοι.

Πλήρης σχεδιασμός για εμβολιασμένους

Αυτό το οποίο εμείς αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε, είναι έναν πλήρη σχεδιασμό σε συνεννόηση πάντα και με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Έχουμε πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα πρέπει όλο το πλαίσιο να είναι πιο ελεύθερο, είπε ο Θάνος Πλεύρης.

«Στους κλειστούς χώρους μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Τι λέμε όμως; Ότι θα πρέπει εκεί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης ή και η μετάδοση η ίδια δεν θα έχει την ίδια επιβάρυνση, εκεί θα πρέπει να έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας, πολύ μεγαλύτερης, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας».

Εκεί που είναι μικτοί χώροι για την προστασία, όχι τιμωρητικά, για την προστασία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, εκεί υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα με ταυτόχρονη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει γίνει, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα περίθαλψης σε οποιονδήποτε τη χρειαστεί είτε εμβολιασμένο, είτε ανεμβολίαστο.

Τεστ για τον κορονοϊό και σχολεία

Στο κομμάτι της παρακολούθησης, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό στάδιο, υπό την έννοια ότι έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ τα οποία είναι και στοχευμένα.

Λόγου χάρη, τα σχολεία που ήταν ένας παράγοντας τον οποίο τον φοβόμασταν ιδιαιτέρως, μέχρι στιγμής- και λέμε μέχρι στιγμής γιατί έχουμε τη δυνατότητα ακόμα τα σχολεία να έχουν ανοιχτά παράθυρα- και να λειτουργούν.

Σε αυτές τις ηλικίες τα κρούσματα είναι λιγότερα από ότι ήταν τον Αύγουστο. Θα έρθει επόμενο κύμα; Θα έρθει. Είναι κάτι το οποίο το περιμένουμε, όπως παντού έρχεται το επόμενο κύμα.

Όσο πιο ομαλά πηγαίνει το κύμα, τότε αυτομάτως έχουμε λιγότερες νοσηλείες και λιγότερη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Άρα, τα τεστ και την παρακολούθηση την έχουμε. Τις «κόκκινες» περιοχές τις εντοπίζουμε από νωρίς. Το εμβόλιο το έχουμε. Κάνουμε έναν μεγαλύτερο αγώνα για να πείσουμε τον κόσμο, δίνοντας την δυνατότητα να κάνουν εμβόλια στους πολίτες και οι ιδιώτες γιατροί.

Όσον αφορά τους μετανάστες, αυτό που ψηφίσαμε την Παρασκευή, είναι όχι μόνο αυτοί που βρίσκονται σε δομές αλλά και οι μετανάστες που βρίσκονται και κυκλοφορούν στη χώρα να μπορούν να εμβολιάζονται από ΜΚΟ και σε δομές.

Στις δομές ο εμβολιασμός, από τις πληροφορίες τις οποίες έχω βάσει των στοιχείων, είναι στο 20%. Είναι πολύ χαμηλά.

Παρέλαση και Εκδηλώσεις 28ης Οκτωβρίου

Βασική αρχή είναι να μην κλείνει η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα. Η 28η Οκτωβρίου είναι σε τρεις εβδομάδες. Προφανώς αξιολογούνται πάντοτε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όταν δεν υπάρχει απόφαση σημαίνει ότι ισχύουν κανονικά τα πάντα. Όταν δεν έχεις πάρει διαφορετική απόφαση, αυτό ισχύει.

Από εδώ και πέρα, η Κυβέρνηση επιθυμεί ότι άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία, αξιολογώντας όμως πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Εκκλησία

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λάρισας για τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι «έχει κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια», ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του μαζί με την Αναπληρώτρια Υπουργό στον Αρχιεπίσκοπο από τον οποίο «ζητήσαμε τη βοήθειά του σε αυτό το κομμάτι. Γιατί έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι σε όποιες περιοχές η Εκκλησία έχει μπει πιο δραστήρια στο κομμάτι του εμβολιασμού, έχουμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης

Η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά, δήλωσε ο Μ. Βορίδης

Πλεύρης: Έξαρση COVID-19 στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.