ΠΟΥ: Πρώτα εμβολιασμοί στις υπανάπτυκτες χώρες και μετά η 3η δόση στα εύπορα κράτη

«Δεν είναι σωστό να χορηγούμε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε υγιή άτομα την ώρα που στις υποανάπτυκτες χώρες παραμένει ανεμβολίαστο ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού», προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να «συγχωρήσει» την ευρεία χορήγηση της ενισχυτικής δόσης», τόνισε ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Όχι στη χορήγηση 3ης δόσης σε υγιή άτομα

Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στα εύπορα κράτη να σταματήσουν τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου σε υγιή άτομα μέχρι να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι στις υπανάπτυκτες χώρες.

Σε oρισμένες χώρες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι μόλις 2% και οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι στην Αφρική», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο «CNBC».

Η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid έχει ήδη ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σχεδόν το 54% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (CDC), πάνω από 1,8 εκατομμύρια ενισχυτικές δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε εκ νέου τα εύπορα κράτη να σταματήσουν τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid με την ελπίδα να καταστούν διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια για τις φτωχές χώρες με χαμηλό ποσοστό ανοσοποίησης.

«Ο ΠΟΥ δεν διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να «συγχωρήσει» την ευρεία χορήγηση της ενισχυτικής δόσης», είπε και συνέχισε «ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες για τα εμβόλια από τον περασμένο χειμώνα, ζητώντας από τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων να επιβάλουν μορατόριουμ στην τρίτη δόση του εμβολίου έως το τέλος του έτους για να προωθήσουν τα πλεονάζοντα εμβόλια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

«Υπάρχουν χώρες με εμβολιαστική κάλυψη που είναι κάτω από το 2%, οι περισσότερες από αυτές στην Αφρική, και οι οποίες δεν έχουν λάβει καν την πρώτη και τη δεύτερη δόση», τόνισε ο Τendros.

«Και το να ξεκινάς με την χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, ειδικά σε υγιή άτομα, πράγματι δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η πανδημία είναι μαραθώνιος, όχι κούρσα ταχύτητας»

Θ. Πλεύρης: Μελετάμε plan b για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.