Θ. Πλεύρης: Μελετάμε plan b για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά

Σχέδιο για την αύξηση των παιδιατρικών κλινών, σε περίπτωση που νοσήσουν περισσότερα παιδιά και χρειαστούν νοσηλεία στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μελετά το υπουργείο Υγείας, όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 , ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας επεξεργάζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς αλλά υπάρχει και το plan b αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, ανέφερε, το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και έχουμε καταλήξει σε κάτι το οποίο είναι συνδυαστικό: εμβολιασμός για τις ηλικίες 12 – 17, τήρηση μέτρων και κυρίως άμεση ιχνηλάτηση, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που θα εντοπίζεται κρούσμα θα γίνεται αμέσως έλεγχος.

Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τυχόν διασπορά στα σχολεία της χώρας.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών, ο υπουργός Υγείας, είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. «Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις» ανέφερε ώστε ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς. Όπως είπε ο εμβολιασμός του παιδιού «δεν είναι μόνο μια πράξη αλτρουισμού, αν εμβολιαστεί προστατεύεται και το ίδιο». Ζητήσαμε, είπε, από τους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς και αυτό που μας εξήγησαν είναι ότι το παιδί, αν και κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό, κινδυνεύει και αυτό και σίγουρα προστατεύεται περισσότερο με τον εμβολιασμό από το να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης.

Παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς των παιδιών είναι χαμηλά και έκανε έκκληση στους γονείς να συζητήσουν με τους παιδιάτρους τους.

Να μην πληρώνουν το τεστ όσοι έχουν κάνει την 1η δόση

Για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε «το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε» και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει τη μια δόση.

Τέλος για τους εμβολιασμούς ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «θέλουμε να διευρύνουμε το μοντέλο του εμβολιασμού» έτσι οι εμβολιασμοί περνάνε και στους ιδιώτες γιατρούς, ώστε όπως είπε να μπει στην καθημερινότητα του κόσμου.

Εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς

«Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν», συνέχισε.

«Στις μεγαλύτερες ηλικίες- άνω των 60 ετών- έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού.

Ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα λειτουργούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά, πλέον, το μοντέλο γυρνάει με την προσθήκη των κατ’ οίκον εμβολιασμών και των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία.

Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών».

Ενισχυτική δόση

Αναφερόμενος στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι «πρώτα από όλα τα εμβόλια έχουν συνήθως κάποιο χρόνο, το ξέρουμε και από τα αντιγριπικά εμβόλια. Μάλιστα τον επόμενο μήνα θα ανοίξει και η διαδικασία για τα εμβόλια έναντι της γρίπης.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της διεθνούς πρακτικής των papers που δημοσιεύονται, παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη δόση έχει αποφασιστεί να την κάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή επειδή δεν έχουν αναπτύξει τα αντισώματα τα οποία χρειάζονται. Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν.

Τι εξετάζει τώρα η Επιτροπή, γιατί απόφαση δεν έχει παρθεί. Εξετάζει δυο πράγματα: Το θέμα της χρονικής διάρκειας και το θέμα με τους άνω των 60 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη και πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα».

Διαβάστε επίσης

Τρία στα δέκα κρούσματα σε παιδιά – Αγωνία για τις επόμενες μέρες

Με αρνητικό self test θα ταξιδεύουν πλέον τα παιδιά άνω των 4 ετών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.