ΕΜΑ: Η μετάλλαξη Mu δεν επικρατεί της Δέλτα- Υψηλή η προστασία των εμβολίων

Η μετάλλαξη Mu, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, είναι «ενδεχομένως ανησυχητική» λόγω πιθανής αντίστασης στα εμβόλια, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τη μετάλλαξη Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο ΕΜΑ επικεντρώνεται κυρίως στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά «παρακολουθεί επίσης και άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, όπως η Λάμδα (που ταυτοποιήθηκε στο Περού) και πιο πρόσφατα η Μu» δήλωσε ο υπεύθυνος της στρατηγικής εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Υψηλός ο βαθμός προστασίας των εμβολίων

Σύμφωνα με τον κ.Καβαλέρι, τα  εγκριθέντα στην ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από τον ιο, δήλωσε ο επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολιασμού του ΕΜΑ επισημαίνοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου,  ανέφερε ότι τα στοιχεία καθίστανται σαφέστερα για τα άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως εκείνα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς.

Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί την αίτηση για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Το αποτέλεσμα αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ανέφερε, επίσης, ότι κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να υποβάλουν δεδομένα για μια τρίτη αναμνηστική δόση, σημειώνοντας ότι η Moderna έχει αρχίσει να υποβάλλει δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές με αναμνηστικές δόσεις.

Διαβάστε επίσης 

Γκάγκα : Η πανδημία καλπάζει- έκκληση για εμβολιασμό

Μίνι lockdown σε Αργολίδα και Ευρυτανία

Σε πρώτο πρόσωπο: Η φροντίδα ατόμου με άνοια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.