Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των εφήβων

Τρία 24ωρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων και η κυβέρνηση εξετάζει τα κίνητρα, που θα δώσει στους εφήβους, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο της COVID-19.

Ήδη το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει επισκέψεις παιδιάτρων σε γυμνάσια και σε λύκεια το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να λυθούν οι απορίες των μαθητών και να ενημερωθούν σωστά για τις επιπλοκές, που έχει ο κορωνοϊός και για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο.

Αυτό συζητήθηκε και αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη, οπότε αποφασίστηκε να εμβολιάζουν και οι παιδίατροι στα ιατρεία τους εφήβους για την COVID-19.

Τι κίνητρα, όμως, μπορούν να δοθούν σε εφήβους, ώστε να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο; Σίγουρα όχι οικονομικά, όπως αυτά που έδωσε η κυβέρνηση στους ενήλικες. Τότε τι; Ενδεχομένως κάποιο κίνητρο με ψυχαγωγικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα. Στο τραπέζι, πάντως, βρίσκεται και η αλλαγή των πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, έστω και στο παρά πέντε, υπό τον φόβο νέας έξαρσης.

Τα στοιχεία για τους εφήβους

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως τώρα έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά στις ηλικίες 12-14 ετών (13% των μαθητών γυμνασίου) – περισσότερες από 330.000 παιδιά είναι ανεμβολίαστα. Στις ηλικίες 15-17 ετών έχουν εμβολιαστεί 88.000 παιδιά (1 στα 4 παιδιά λυκείου το έχει κάνει) και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο πάνω από 260.000. Συνολικά, δηλαδή, είναι εμβολιασμένο μόνο το 5,1% των μαθητών.

Και, μάλιστα, τα πιο πολλά παιδιά εμβολιάστηκαν μόλις πρόσφατα, παρά το γεγονός ότι είχε συσταθεί ο εμβολιασμός τους από τα τέλη Ιουλίου.

Οι υγειονομικές αρχές είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες για το εύρος της αύξησης των κρουσμάτων, που θα παρατηρηθεί τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα αυξηθεί η κινητικότητα λόγω των σχολείων.

“Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κι αυτό είναι λογικό”, όπως εξήγησε χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς θα πολλαπλασιαστούν τα ημερήσια τεστ, προσεγγίζοντας ακόμη και το 1 εκατομμύριο.

“Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες. Και αυτό θα συμβεί, μόνο και μόνο λόγω του συστηματικού ελέγχου, που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όμως αυτό είναι και το όφελος της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων”, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης

Στην κορυφή του παγκόσμιου ερωτικού χάρτη οι Έλληνες – Τι κάνουν καλύτερα;

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης COVID-19

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.