Τα πρώτα καμπανάκια για λουκέτο στα σχολεία πριν, καν, ανοίξουν

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των σχολείων και ήδη η συζήτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν και με ποιους όρους έχει εκ νέου φουντώσει, παρά την ανακοίνωση του νέου πρωτοκόλλου λειτουργίας τους.

Μάλιστα, πριν καλά – καλά χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ακούμε για το ενδεχόμενο να κλείσουν πάλι.

Οι γονείς αγωνιούν για το πώς θα κυλήσει η φετινή σχολική χρονιά και ελπίζουν ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στο συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι ξεκινάμε με πολύ προσεκτικά μέτρα και αναλόγως με τις εξελίξεις, θα γίνονται παρεμβάσεις.

«Φυσικά, αν δούμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, θα κλείσουν τα σχολεία… Θα το παρακολουθήσουμε. Αν υπάρχουν πολλά κρούσματα στα σχολεία, θα δούμε αν υπάρξουν αλλαγές. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν τόσα πολλά κρούσματα», δήλωσε η κα Γκάγκα στο OPEN.

Πολλοί επιστήμονες εκφράζουν ανοικτά την ανησυχία τους. Λένε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση πότε θα τελειώσει η επιδημία, ότι είμαστε στο τέταρτο κύμα και ότι για τους ανεμβολίαστους η λοίμωξη με το νέο στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το στέλεχος Άλφα.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι «κάνουμε έναν συμβιβασμό, προκειμένου να λειτουργήσουν». Πρόσθεσε ότι ιστορικά οι πανδημίες κρατούν δύο έως τρία χρόνια.

Προβληματισμός για το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων

Η επέκταση της μετάδοσης του κορονοϊού σε νεότερες ηλικίες και σε παιδιά – ένα φαινόμενο διεθνές – προδιαγράφει τι θα γίνει με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF έχουν ζητήσει από τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε τα σχολεία να γίνουν πιο ασφαλή για τα παιδιά και για το προσωπικό και να παραμείνουν ανοικτά.

Τον φόβο του για το άνοιγμα των σχολείων – που σύμφωνα με τον ίδιο θα οδηγήσει σε αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού – εξέφρασε στο OPEN ο γιατρός – ερευνητής του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Οι αριθμοί θα γίνουν χειρότεροι με το άνοιγμα σχολείων, αλλά και όταν έρθει ο χειμώνας», προέβλεψε και κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει την απόφασή του για τα μέτρα στα σχολεία, καθώς, όπως εξήγησε, όταν εμφανιστεί ένα κρούσμα στο τμήμα, όλα τα παιδιά θα κολλήσουν.

Η ήπια αποκλιμάκωση, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, και ο εμβολιασμός αρκετών νέων τον περασμένο Ιούλιο προσδίδουν μια νότα αισιοδοξίας. Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή στην κινητικότητα, που θα υπάρξει με το άνοιγμα των σχολείων, καθιστά μάλλον αναπόφευκτη την αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Νέα μελέτη: Η λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε ανεμβολίαστους

Λίγο πριν το χτύπημα του κουδουνιού – Κορονοϊός και σχολικά τμήματα – Ανακοινώσεις και ενστάσεις

Καθυστέρησα τη 2η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Δεν θα έχω ανοσία;

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.