Απαντήσεις σε 5+1 ερωτήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επίδειξη πιστοποιητικού

Υποχρεωτική γίνεται πλέον για το σύνολο των εργαζόμενων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα η επίδειξη του πιστοποιητικού (ή βεβαίωσης) εμβολιασμού ή του αντίστοιχου εγγράφου νόσησης προς προϊστάμενους και εργοδότες.

Στην χθεσινή τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αποκλειστικά του προσωπικού σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, περιλαμβάνεται διάταξη και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η οποία αποσκοπεί στην διαμόρφωση ασφαλούς υγειονομικής εικόνας στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον».

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η επίμαχη ρύθμιση αποσκοπεί αποκλειστικά στην αποτύπωση του λεγόμενου τείχους ανοσίας γι’ αυτό και δεν ζητείται επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται το παραμικρό για την περίπτωση άρνησης επίδειξης του πιστοποιητικού.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μέσω του mononews.gr απαντάει σε έξι ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα δικαιώματα εργοδότη και εργαζόμενου μετά την εφαρμογή της τροπολογίας, αλλά και πότε κινδυνεύει ένας εργαζόμενος να χάσει τον μισθό του.

1) Έχω υποχρέωση να ενημερώσω τον εργοδότη μου αν έχω εμβολιαστεί; Ποιες οι συνέπειες αν αρνηθώ;

Σύμφωνα με την τροπολογία όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, επιδεικνύοντας σχετικά πιστοποιητικά. Η μη συμμόρφωση του εργαζόμενοι στη σχετική υποχρέωση δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να τοποθετήσει τον εργαζόμενο σε καθήκοντα που δεν τον εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης, όπως υπηρεσία back office, τηλεργασία, ακόμη και υποδεέστερα καθήκοντα. Σε καμία περίπτωση ο εργοδότης, δεν μπορεί κατ’ αρχήν να επιβάλλει ως κύρωση στον εργαζόμενο την απόλυση, αφού δεν προβλέπεται νομοθετικά. Στην αδικαιολόγητη επιμονή του εργαζόμενου να αρνείται την ενημέρωση και αφού ο εργοδότης εξαντλήσει τα παραπάνω, μπορεί να τον αποστερήσει από την καταβολή μισθού, αφού η υποχρέωση ενημέρωσης για τον εργαζόμενο, αποτελεί κύρια υποχρέωση της σύμβασης εργασίας του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο mononews.gr

Διαβάστε επίσης

Βουλή – Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από το ΚΙΝΑΛ – Όχι τα άλλα κόμματα

Έρχονται συνενώσεις κλινικών μαζί με αξιολόγηση συντονιστών και διευθυντών του ΕΣΥ

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.