AstraZeneca: Το εμβόλιο κατά της COVID-19 προκαλεί σπάνιες παρενέργειες – Ομαδικές μηνύσεις 

Μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι το εμβόλιο της   AstraZeneca οδήγησε σε θανάτους και σοβαρά προβλήματα υγείας. Ζήτησε αποζημίωση έως και 100 εκατ. λίρες για περίπου 50 θύματα. Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού εμφάνισε θρόμβο αίματος, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.

Ενώ η AstraZeneca αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS», ή Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, που χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

«Παραδέχεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιώδης μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph. «Περαιτέρω, το TTS μπορεί να εμφανιστεί και απουσία του εμβολίου AZ (ή οποιουδήποτε εμβολίου). Η αιτιολόγηση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση θα είναι θέμα που θα πρέπει να αποδειχθεί από εμπειρογνώμονες», πρόσθεσε.

Η Telegraph, σε αφιέρωμά της στην πρώτη αγωγή κατά της εταιρείας, σημειώνει ότι αυτή αφορά τον Βρετανό μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατέρα δύο παιδιών, Τζέιμι Σκοτ, ο οποίος έμεινε με μόνιμο εγκεφαλικό τραύμα αφού ανέπτυξε θρόμβο αίματος και αιμορραγία στον εγκέφαλο που τον εμπόδισε να εργαστεί αφού έλαβε το εμβόλιο τον Απρίλιο του 2021. Το νοσοκομείο τηλεφώνησε στη γυναίκα του τρεις φορές για να της πει ότι ο άντρας της επρόκειτο να πεθάνει.

Παραδοχή AstraZeneca

Η παραδοχή της AstraZeneca, έρχεται σε αντίθεση με την επιμονή της εταιρείας το 2023. Τότε υποτήριζε ότι «δεν θα δεχόταν ότι το TTS προκαλείται από το εμβόλιο σε γενικό επίπεδο» αναφέρει η Telegraph.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει δυνητικά απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται Σύνδρομο Θρόμβωσης με Θρομβοπενία, το οποίο περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά περιστατικά πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο».

Ωστόσο, έρευνες διαπίστωσαν έκτοτε ότι το Covishield μπορεί δυνητικά να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποβούν μοιραίοι.

Διαβάστε επίσης 

Φαρμακευτική δαπάνη: Στα… καρφιά οι φαρμακευτικές – Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την ασφάλεια στην οδήγηση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.