Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα- Ανιχνεύεται στο 50% των νέων κρουσμάτων

Αποκαλυπτικά, για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), καθηγητής, Δημήτρης Θάνος.

Μιλώντας, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ανέφερε πως «Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% το στέλχος Δέλτα, σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50%  σε όλα τα νέα κρούσματα. Και βέβαια, συμπλήρωσε, έχουμε την 318, δηλαδή την βρετανική και την ανησυχητική αύξηση της Β (νοτιοαφρικανική), η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».

Εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς η Δέλτα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται στη χώρα μας η μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ανησυχία υπάρχει και για την εξάπλωση του στελέχους της Νοτίου Αφρικής.

Το τέταρτο κύμα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σε αυτό θα επικρατήσει η Ινδική μετάλλαξη Δέλτα, εκτίμησε.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Απλώς, πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή πέφτει κατά 10% με 15%. Βέβαια, δεν θέλει κανένας να είναι σε αυτό το 10% με 15%, όπου μειώνεται. Δηλαδή, να ανήκουν στην ομάδα εκείνη όπου μειώνεται αυτή η αποτελεσματικότητα. Αλλά, όμως, το ξέρουμε και επειδή το ξέρουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση», είπε χαρακτηρισιτκά ο κος Θάνος.

 

Διαβάστε επίσης 

Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς από τη μετάλλαξη Δέλτα

ΕΜΑ: Επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτας στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος Αυγούστου

«Καμπανάκι» Θωμαϊδη για δυναμική διασπορά στην Ελλάδα, λόγω Δέλτα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.